BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
magyar gdp

Önerőtlenség

Már lassabban zuhanunk, mint korábban – ez a „legörömtelibb” momentuma a KSH tegnapi jelentésének, mely szerint tavaly az év utolsó három hónapjában már csak 0,4 százalékkal csökkent a magyar GDP az előző negyedévhez képest.
2010.03.11., csütörtök 05:00

Az adatok ugyanis nemcsak azt teszik világossá, hogy évekbe kerülhet, mire a magyar gazdaság leküzdi tavalyi mélyrepülését, hanem a távolabbi jövő kapcsán is komoly aggályokat támasztanak.

Alig-alig akad ugyanis olyan ágazat, amelynél ne súlyos mínuszok jellemeznék még az utolsó negyedévi adatokat is. Tovább szűkül a fogyasztás és a beruházások is. Egyelőre nem látszik, hogy lenne olyan ágazat vagy szegmens a magyar gazdaságban, amely képes lenne kitörni ebből a spirálból, magával húzván „a többieket” is. Az egyedüli reménysugár – ez már a tavaly év végi adatokon is látszik – az export fellendülése. Ezért igen aggasztó, hogy honi és külföldi elemzők mind gyakrabban kérdőjelezik meg: valóban erős konjunktúra bontakozik-e ki a világgazdaságban a következő hónapokban.

Márpedig mi mindent erre a lapra tettünk fel. A gazdaságélénkítés elmaradása a költségvetési hiány alacsony szinten tartásával, a külföldi befektetők visszaédesgetésével magyarázható. Ahogy a kilábalás motorját sem itthon keressük. Lehet, hogy – amint mondani szokás – egy kis, nyitott piacgazdaság számára nincs más járható út. Ez a taktika azonban komoly hátrányokkal jár.

Még ha hazánknak egyáltalán sikerül is felkapaszkodni a világ- és az európai gazdaság mégiscsak meglóduló szekerére, komoly saját erőforrások híján biztosan az utolsók között leszünk erre képesek. Miközben a válság az elsők között ért el minket. És miközben a többi ország szinte kivétel nélkül saját hazai gazdaságát erősítgeti. A pénz szokás szerint kevés, ezért nálunk a fiskális szigor fenntartása mellett kell megtalálni a belső energiák felszabadításának módját. Nem lesz könnyű feladat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.