BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Eurasia Group

IMF-tárgyalások: "a magyar piacok súlyos nyomás alá kerülnek"

Az őszi önkormányzati választásoknak szerepük lehetett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások sikertelenségében, ám nem biztos, hogy a piacok és a hitelminősítők az októberi választásokig hagynak időt Magyarországnak - vélekedtek hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.
2010.07.19., hétfő 14:56

 Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport hétfői kommentárja szerint valószínűsíthető, hogy mind a Fidesz-kormány, mind az EU "politikai üzeneteket" küldözget. A kormány üzenete az lehet, hogy "nem engedünk az IMF nyomásának, és megbüntetjük a gonosz bankokat", az unióé pedig az, hogy "a görögországi felfordulás után a költségvetési szigor és áttekinthetőség nem lehet alku tárgya".

Az Eurasia szakértői "Robin Hood-adónak" nevezték a bankokra kiróni tervezett illetéket, amely szerintük a lakosság körében népszerű, viszont "nagyon meredek", tekintettel arra, hogy a várt bevétel a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékával lenne egyenlő. A ház szerint azonban úgy tűnik, a Fidesz hajlandó megvárni, hogy az IMF szeptemberben visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. A cég ugyanakkor azt jósolja, hogy az EU addig is rendszeres kapcsolatban lesz a kormánnyal, vagyis megvan a párbeszéd mechanizmusa. Ennek kritikus jelentősége lehet, különösen akkor, ha a piaci kondíciók romlanak a következő hetekben.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek hétfői kommentárja szerint Magyarországnak nincsenek azonnali finanszírozási problémái, ám az a tény, hogy ez volt a 2008-ban indult hitelprogram első sikertelen felülvizsgálata, "nem biztató üzenet" az új kormánnyal kapcsolatban. A cég szerint a Fidesz abban reménykedhetett, hogy sikerül az októberi önkormányzati választások utánig halasztani bármilyen további megszorító intézkedés bejelentését. Az erősödő piaci nyomás azonban rábírhatja a kormányt arra, hogy már a következő hetekben bejelentsen ilyen lépéseket - vélekedtek a JP Morgan citybeli elemzői.

Ugyanezt jósolták hétfői kommentárjukban a UBS bankcsoport londoni felzárkózó piaci szakértői. A ház szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy amint az ország túljut az októberi választásokon, a kormánynak sikerül majd megállapodásra jutnia az IMF-fel és az unióval. Addig azonban egyértelmű annak a kockázata, hogy a magyar piacok súlyos nyomás alá kerülnek, tekintettel az egyébként is törékeny globális befektetői hangulatra, és a piac esetleg a választásokig sem enged időt a magyar kormánynak. Ebben az esetben már előbb fel kell mutatni olyan intézkedéseket, amelyek "hűtik a befektetői kedélyeket", különben - főleg akkor, ha a forint tartósan gyengül - az MNB kamatemelésre kényszerülhet - vélekedtek a UBS londoni elemzői.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetője hétfői londoni kommentárjában kiemelte: az IMF eddig "figyelemreméltó rugalmasságot" tanúsított Magyarországgal szemben. A valutaalap a rossz makrokörnyezetre tekintettel többször is hozzájárult a tavalyi és az idei államháztartási hiánycélok emeléséhez, azonban "úgy tűnik, hogy az IMF-nek elege lett ebből", és most már "nem hajlandó babrálni többé a költségvetési célokkal". Ash szerint mivel a Fidesz-kormány nem kívánta volna lehívni a hitelkeretből azt a részt, amely a felülvizsgálat sikere esetén hozzáférhetővé vált volna, a hiányfinanszírozást a történtek közvetlenül nem fogják érinteni. A közvetett hatás azonban súlyos lesz: a magyar államadósság hozama emelkedni fog, még drágábbá téve a hiteleket a kormány számára, és teljes körű eladási hullám kialakulása esetén a deficitfinanszírozás is már nagyon nehézzé válhat.

A Royal Bank of Scotland londoni vezető elemzője szerint ha az IMF-finanszírozás hosszabb távra kiesik, kétséges, hogy Magyarország képes lesz-e finanszírozni magát. Ash szerint "úgy tűnik, hogy a kormány nem tanult az előző bakiból, a piac pedig nincs abban a hangulatban, hogy szemet hunyjon a költségvetési lazaság felett". Hacsak nem sikerül "valamiről nagyon gyorsan megállapodni", felmerül az a kockázat is, hogy a hitelminősítők rontják Magyarország adóskockázati besorolásait a hétvégi fejleményekből eredő bizonytalanság miatt - vélte az RBS elemzője. Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor''s, Moody''s Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván.

Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody''s még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot. Az RBS szakértőjének hétfői kommentárja szerint eddig az IMF-program folyamatos teljesítése támasztotta alá a magyar adósbesorolásokat, ám ez veszélybe kerülhet, ha Magyarország "letér az útról".

Timothy Ash szerint az, hogy a kormány kész letérni az eddigi pályáról, az IMF pedig hajlandó "a kemény játékra", jelentős mértékben negatív fejlemény Magyarország és a térség egésze számára. Az RBS elemzőjének várakozása szerint ha az árfolyam megközelíti a 300 forint/eurót, az MNB kénytelen lesz intervenciót végrehajtani a forint védelmében, tekintettel a háztartások és a vállalkozások nagy összegű nyitott nettó devizapozícióira. Ha az árfolyam átlépi a 300 forintot, a jegybank kamatemelésre kényszerülhet - tette hozzá Ash.

Ugyanezt jósolták hétfői kommentárjukban a JP Morgan londoni szakértői, azzal az érvvel, hogy 300 forintos euró felett már fennáll a kockázata a nem teljesítővé váló háztartási devizaadósságok ugrásszerű növekedésének.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.