BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ecostat

Éledezik a magyar gazdaság - Kifelé tartunk a gödörből

Nyár elejére kezd visszatalálni a gazdaság a növekedési pályához. Ezt azonban elsősorban az élénk külső piacoknak köszönhetjük, a belföldi fogyasztási kereslet még mindig igen alacsony.
2010.08.02., hétfő 05:00

Jó hír viszont, hogy a foglalkoztatás is bővülésnek indult, ez pedig előbb-utóbb stabilizálhatja a hazai piacot is. Ezen a téren azonban még messzebb vagyunk a válság előtti szinttől, mint a termelési mutatókban. Szerencsés esetben viszont legalább akkorra elkezdhet húzni a kereslet, amikorra a nyugati konjunktúra kifulladását jósolják szakértők, a jövőre várható költségvetési szigorítások miatt.

Ismét gyenge hónapot zártak a hazai kiskereskedők, ez nem jó előjel a gazdasági növekedés szempontjából sem. A hónap során 4,7 százalékkal volt kisebb a forgalom volumene, mint egy évvel korábban, ez csak árnyalatnyival jobb az előző havi (5 százalékos) adatnál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Havi alapon harmadik hónapja tart a hanyatlás, ezúttal – a szezonalitástól megtisztítva – fél százalékkal maradtak el az eladások az áprilisitól.

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) júliusban 0,25 százalékos emelkedést jelzett az előző hónaphoz képest. Ez árnyalatnyival magasabb ütem, mint ami a felülvizsgált adatok szerint júniust jellemezte, bár a májusig látható stagnáláshoz képest szignifikáns a változás. A részindexek közül júliusban öt nőtt és ugyancsak öt csökkent.

A trendforduló jele lehet a második negyedéves – kedvező – foglalkoztatási adat. Az első negyedév óta már közel 60 ezer ember helyezkedett el – derült ki a KSH adataiból. A 3,779 milliós foglalkoztatotti létszám azonban még mindig elmarad a tavaly ugyanilyenkor mérttől. Az idénymunkák durván 30 ezres többletet tesznek ki, ám a bővülés másik fele már a gazdasági növekedés beindulására vezethető vissza. A munkanélküliségi ráta még így is 11,1 százalékos, habár az első negyedéves csúcsnál 0,7 százalékponttal kedvezőbb.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.