BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
önkormányzat

Időzített bombán ülnek az önkormányzatok

„Szenzációs” hírrel került be a napokban Orosháza az országos médiába: a város képviselő-testülete visszaadta Gömbös Gyulának a díszpolgári címet.
2010.08.30., hétfő 05:00

Németh Béla (Fidesz-MDF) polgármester utóbb úgy pontosította a történteket, hogy a címet soha nem vették el, most csupán törölték az Orosháza Díszpolgárai könyvből az előző, MSZP-s többségű vezetés 2002-es minősítését, miszerint a volt miniszterelnök méltatlan a cím viselésére.

A testület ülésén azért ennél húsba vágóbb ügyekről is szó esett. Az oroscafe.hu tudósítása szerint például vita bontakozott ki arról, mekkora veszteséget okozott a városnak a svájci frankban történt kötvénykibocsátás. A vádakra az egyik képviselő így védekezett: „Orosházán számon kérni, hogy a Wall Streeten a spekulánsok mi módon borítanak öszsze egy világgazdaságot, nem fair dolog.”

A városatyák valóban nem láthatták előre a válságot, de ettől még az önkormányzatoknak megvan a saját felelősségük az utóbbi évek eladósodásában. A bomba már ketyeg: a magyarországi települések 500 milliárd forintnál is több kötvényen ülnek, javarészt devizában, amelyeket hamarosan törleszteniük kell. Rajtuk pedig nem segíthet a hamarosan felállítandó Nemzeti Eszközkezelő Társaság sem. Csak az erős és stabil forint. Ha októberben narancsba borulnak az önkormányzatok, talán sikerül meggyőzniük a kormányt, hogy tegyen végre ezért a célért. Mert ez nem csak a Wall Streeten múlik. GCs

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.