BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
atom

Iráni atom

2010.08.16., hétfő 05:00

Megkezdik a búsehri atomerőmű feltöltését orosz nukleáris üzemanyaggal – közölték pénteken Teheránban. Első hallásra akár riasztó is lehet a hír, hiszen a világ egyre inkább tart egy iráni atombombától, az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Moszkva szavazatával is – egyre szigorúbb szankciókat hoz Teherán ellen. Most azonban másról van szó.
A katonai szempontból érdektelen, Luca székeként készülő nyomottvizes atomerőmű építését nyugati cégek kezdték meg a hetvenes években, majd Reza Pahlavi iráni sah 1979-es bukása után a Szovjetunió vette át az építkezést. Ám a kivitelezés – hol anyagi gondok, hol az iráni–szovjet, majd orosz kapcsolatok hullámzása miatt – egyre csak húzódott.
A világ ötödik olajtermelője 2020-ig 20 ezer megawattos atomerőmű-hálózatot akar létrehozni, hogy még több olajat, földgázt exportálhasson. Ennek első láncszeme, az 1000 megawattos Búsehr teljes nemzetközi ellenőrzés mellett épült fel, Washington nyomása ellenére. Átadása mindazonáltal Ahmadinezsád elnök sikerének is tekinthető.
A szankcióktól sújtott ország nemzeti büszkeségét ugyanakkor legyezheti az első iráni atomerőmű. Már csak azért is, mert rá mutogatva Teherán azt is állíthatja, részben nem is alaptalanul, hogy az ellene hozott szankciók nem hoztak eredményeket.
Közben egy másik szálon fut az egyáltalán nem veszélytelen atomprogram, de ez egy másik történet. BT

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.