BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paradicsomi állapotok?

Még az adócsökkentés terén is érdemes az arany középúton haladni, az országok ugyanis más-más arcukat mutatják annak függvényében, hogy a saját vagy más államok adóterheléséről van-e szó.
2010.08.03., kedd 05:00

Miközben Európában éppen a mi térségünk jeleskedett az adók – köztük a társasági nyereségadó – farigcsálásában, és kivétel nélkül minden ország igyekszik a teher lefelé szorításával növelni versenyképességét, ugyanezen államok büntetik azokat a cégeket, amelyek élnek is a kitelepülés lehetőségével. Ma már nem létezik olyan adójog, amely ne ismerné az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát. Joggal, meg kell ugyanis akadályozni a pénzek és nyereségek adóparadicsomokba távozását – hihetnénk.

A bökkenő csak az, hogy sok nyugat-európai állam mércéjével már hazánk is ilyen „gyanús” helynek számít. Az új kormány pedig – néhány nagyvállalatot leszámítva a cégek többsége számára – 10 százalékra mérsékelte a Magyarországon fizetendő társasági adó mértékét.

Ezzel valóban az alacsony adószintet kínáló országok élmezőnyébe kerültünk, ám a tehercsökkentés olyan jól sikerült, hogy éppen a magyar adójog minősítené a nálunk működő leányvállalatokat ellenőrzött külföldi társaságnak. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a 12,67 százaléknál alacsonyabb tánya már erre okot adó körülmény.
Szerencsére azonban ez a limit hungarikumnak számít, máshol jóval összetettebbek az ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok. Van, ahol már eddig is ilyennek minősültek a magyarországi „leányok”, van, ahol az uniós tagságból fakadóan eleve nem fenyeget ez a veszély. Úgy tűnik tehát, hogy a magyar adócsökkentéssel hazánk olyan adóparadicsommá válhat, amelyet nem sújtanak az egzotikusabb helyekkel szemben általában fenntartott szankciók. A kérdés csak az, hogy mindez elég lesz-e a kilábaláshoz...

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.