BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Svéd Demokraták

Svéd választások

2010.09.13., hétfő 05:00

Jó hajrát vettek a svéd kormányzó pártok a vasárnapi választások előtt: a legutóbbi felmérések szerint immár nem kell attól tartaniuk, hogy a szélsőjobboldali Svéd Demokraták jelentik majd a mérleg nyelvét a korábban valószínűsített patthelyzetben. A Fredrik Reinfeldt miniszterelnök vezette négypárti jobbközép Szövetség a szavazatok több mint 50 százalékát szerezheti meg, míg az ellenzéki „vörös-zöld” koalíció a 2006-os választásokon elért eredményéhez képest is rosszabbul szerepelhet. Az ellenzék vezető erejét adó, a 20. század legnagyobb részét a hatalomban töltött szociáldemokraták 1997 óta a leggyengébb teljesítményt nyújthatják a mostani választásokon.
Az elmúlt évtizedekben a kisebbségi kormányzás a normát, nem pedig a kivételt jelentette a skandináv államban, a bevándorlásellenes programjával a szavazatok hat százalékára esélyes Svéd Demokraták kulcspozícióba kerülése azonban alighanem hozna némi idegességet a pénzpiacokon. Reinfeldték egyértelmű győzelme viszont még ettől is megkímélné a svédeket, akiknek amúgy sem kell sokat aggódniuk gazdaságuk helyzete miatt: a GDP a második negyedévben éves szinten 3,7 százalékkal bővült, az év egészére pedig a kormány 4,5 százalékos növekedést vár. Miután pedig az idén a GDP 1,1 százalékára várt költségvetési hiány már 2012-ben többletbe fordulhat, a kampányba még a kiadások növelésével és adócsökkentésekkel kapcsolatos ígéretek is beleférnek. BÁ

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.