BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
különadó

Már az idén egy sor nagy bank lesz veszteséges Magyarországon

Egyre magasabb hullámokat ver a kormány által bevezetett, a pénzügyi szolgáltatókat terhelő különadó: egy hétfőn megjelent interjúban az Erste csoport osztrák vezére fejtette ki, hogy bár ragaszkodik a hazai jelenléthez, egyáltalán nem örül e fejleménynek.
2010.10.13., szerda 05:00

Tegnap pedig a Népszava adott hírt arról, hogy három, hazai mércével mérve nagy bank is a kivonulás lehetőségét fontolgatja a magyar piacról.
Bár a pénzügyi szolgáltatók különadója tényleg érzékenyen érinti a bankokat, és az időzítését tekintve sem jöhetett volna rosszabb időpontban, a nagy hazai szereplők azonnali kivonulásáról szóló feltételezések finoman szólva erősnek tűnnek. A hét-nyolc legnagyobb bank ugyanis vagy magyar székhelyű (mint az OTP Bank és az FHB), vagy pedig osztrák, olasz, vagy más nagy európai bankcsoport leányaként van jelen. Vagyis a tulajdonosának semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy felszámolja érdekeltségét a kicsi, de a régióban meghatározó szerepet játszó magyar piacon.

Ezzel együtt tény, hogy ezek az érvek csak rövid távon igazak. Ha ugyanis a mindenkori kormányzat folyamatosan olyan intézkedéseket hoz, amely tartósan megnehezíti a pénzügyi szolgáltatói csoportok működését – egyszerűbben: lehetetlenné teszi a rentábilis üzemet –, annak óhatatlanul az a következménye, hogy a helyi piacon érdekelt bankok olyan országok felé kezdenek fordulni, ahol a befektetett tőke megtérülésére jóval több az esély, itthon pedig leesik az aktivitás. Márpedig a helyzet most pont ebbe az irányba mutat: a gazdasági válság és az extra sarc miatt már az idén egy sor nagy, a működését tekintve egészséges bank is veszteségessé válik Magyarországon.
A mostani nyilatkozatok, kiszivárogtatások tehát – ha a szereplők kivonulását nem is jelzik előre – mindenképpen finom, de határozott figyelmeztetéseknek tűnnek. Olyanoknak, amelyekre feltétlen érdemes odafigyelni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.