BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orábn-kormány

Százmilliárdos offenzívába kezd Orbán

Orbán Viktor tegnapi napirend előtti felszólalása mégis szolgált meglepetésekkel
2010.10.19., kedd 05:00

Bár a pénteki kormányülésen született, meghatározó jelentőségű döntések jó része a hét végén – törvényjavaslati formában – már megismerhetővé vált az Országgyűlés honlapján, Orbán Viktor tegnapi napirend előtti felszólalása mégis szolgált meglepetésekkel. Idetartoznak többek között a munkahelyteremtéssel vagy a bürokrácia csökkentésével kapcsolatos lépések, átalakítások.

A második akciótervről részletesen itt olvashat!

A legsúlyosabb megállapítások azonban akkor hangoztak el, amikor a kormányfő a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos véleményének adott hangot. A tegnapi miniszterelnöki beszéd után ugyanis kétségünk sem lehet afelől, hogy a magánkasszák létszáma igencsak megcsappan a közeljövőben. A kormány ugyanis nem csak a járulékokat irányítja át a pénztáraktól a tb-alapba a következő tizennégy hónapban.

Azzal, hogy a törvényjavaslat csak azon megtakarítások értékállóságát szavatolja, amelyek visszatérnek az állami nyugdíjalapba, nemcsak lehetőséget biztosít több százezer járulékfizető visszalépésére, hanem igen erős késztetést is teremt erre. A kormányzati szándék komolyságáról pedig híven tanúskodott az a kemény kritika, amelyet a kormányfő tegnap fogalmazott meg az úgynevezett második pillérrel szemben a T. Házban.

Ha a visszalépés a közeljövőben tömegessé válik, hazánk akár már jövőre 3 százalék környékére mérsékelheti az államháztartás hiányát, ez ugyanis a korábban többször emlegetett 360 milliárd forint mellett további százmilliárdokat jelent a büdzsének. Kérdés, mit szól mindehhez Brüsszel. Míg ugyanis az ágazati különadóknál a nemzetközi szervezetek legfeljebb nemtetszésüknek adhatnak hangot, a nyugdíjpénztári bevételek és vagyon elszámolásánál a büdzsé eredményszemléletű deficitjét véglegesítő uniós statisztikusok akár egy alacsonyabb hiány kerékkötőivé is válhatnak.


A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.