BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ágyúk

Ágyúdiplomácia

A permanens feszültség megszokott jelenség a Koreai-félszigeten, de a múlt kedden végrehajtott északi tüzérségi támadás óta az átlagosnál is jóval élesebbé vált a Szöul és Phenjan közötti hangnem.
2010.11.29., hétfő 06:30

Észak-Korea folyamatosan „háborús helyzet” kialakulásával fenyegetőzött múlt héten a vasárnap a Sárga-tengeren megkezdett közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt. Szöulban ezzel szemben a kormány gyengesége váltott ki tiltakozást az északi agresszió kapcsán, és a hadsereg lassúnak tartott reagálása miatt immár új védelmi minisztere is van Dél-Koreának Kim Kvan Dzsin személyében.

A két Korea közötti konfliktusban szokás szerint az az igazán érdekes világpolitikai szempontból, hogy milyen hatása van a nagyhatalmak viselkedésére. A Phenjant kimondva-kimondatlanul támogató Kína például „elfelejtette” elítélni a keddi tüzérségi támadást, miközben nyugalomra szólította fel a szemben álló feleket. Emellett Peking azt sem mulasztotta el, hogy pénteken újfent tiltakozzon a készülő amerikai–dél-koreai tengeri hadgyakorlat ellen.

A globális hatalmi erőviszonyok átrendeződése közepette akár még kapóra is jöhet a konfliktus a gazdaságilag mind jobban megerősödő Kínának. A kialakult helyzet révén „hazai vizeken” nyílhat rá alkalma a pekingi vezetésnek, hogy egy konkrét biztonságpolitikai válsághelyzetben mérje fel, meddig hajlandó elmenni a katonai téren egyelőre még domináns Egyesült Államok.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.