BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Barnier

Eltávolodás

Remélem, hogy az USA és Európa közötti véleménykülönbségek nem vonnak maguk után további eltávolodást – fogalmazott Michel Barnier.
2010.11.02., kedd 05:00

Remélem, hogy az USA és Európa közötti véleménykülönbségek nem vonnak maguk után további eltávolodást – fogalmazott Washingtonban a belső piacokért felelős uniós biztos. A hatnapos amerikai útjáról ma hazainduló Michel Barnier ezzel nemcsak a banki tőkemegfelelési mutatókat szigorító Bázel III egyezmény amerikai alkalmazása körüli bizonytalanságra célzott, hanem több olyan szabályozási területre is, ahol nehezen körvonalazódik a transzatlanti együttműködés.

A Bázel III egyezmény mellett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabályok (IFRS) átvétele kapcsán is vonakodik az USA: a tőzsdefelügyelet (SEC) pénteken jelezte, hogy 2011-ben tudja csak egyáltalán eldönteni, hogy bevezeti-e valamikor az IFRS-t. A rendszerszintű bankok csődszabályozása kapcsán pedig Barnier washingtoni megnyilvánulása szintén nem tükrözte a Brüsszel és Washington együttműködésébe vetett erős hitet. A biztos a saját, európai szabályozási rendszer felállításának elsődlegességét hangsúlyozta, akár abban az esetben is, ha ez az USA-étól eltérő utat jelent.

Bár a pénzügyi válság kitörése óta az Atlanti-óceán két partján folyamatosan a szabályok koordinálásának fontosságát hangoztatják, a konkrét lépések kapcsán igen korlátozott az együttműködési hajlandóság. Pedig egy felemás szabályozási térkép a következő válság megelőzése helyett az egyes piacok közötti kiegyensúlyozatlanság révén inkább csak újabb kockázati tényezőt jelenthet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.