BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vélemény

Túlságosan optimista, bátor, elhibázott - Vélemények a büdzséről

2010.11.05., péntek 05:00

Parragh László
Az MKIK elnöke
Átrendezés
„A jövő évi költségvetés jelentős jövedelemátrendezést valósít meg az adómértékek módosításával. A személyijövedelemadó-terhelés csökkenésével javulhat a belső fogyasztás, és a növekedést segíti elő a társasági adó már ez év közepétől élő mérséklése is. Mindezek mellett nagyon fontos üzenet – elsősorban a nemzetközi piacok felé – az, hogy a büdzsé a 3 százalék alatti hiány betartását tűzi ki célul, melynek valóra váltása sokat javíthat hazánk és a magyar gazdaságpolitika hitelességén is. A kilátásba helyezett kiadáscsökkentés – a közigazgatás létszámának és a folyó költségeknek a lefaragása – üdvözlendő, a hosszabb távú fenntarthatósághoz azonban szükség van olyan alrendszerek teljes körű átalakítására is, mint a szakképzés és az oktatás, az egészségügy vagy a közigazgatás.”

Dávid Ferenc
A VOSZ főtitkára
Esély a kilábalásra
„Mind a 3 százalékos növekedésre, mind a 3 százalék alatti hiányra vonatkozó kormányzati célkitűzést bátor vállalásnak tartom. A jövő évi költségvetés kapcsán ígéretes a foglalkoztatás várható bővülése a versenyszférában, még akkor is, ha ez a növekedés egyelőre csak szerény mértékű lesz. A hatékonyabb állami működés irányába mutat a költségvetési szférában dolgozókat érintő létszámcsökkenés. Miközben a jövő évi büdzsé esélyt ad a kilábalásra, kérdéses, hogy a magánnyugdíjpénztárakból visszaáramló vagyon akkora összegű lesz-e, mint amire a kormány számít. Emellett arra buzdítanánk a kormányt, hogy az ágazati különadókból származó bevételeket ne folyó – többek között szociális – kiadásokra, hanem tényleges szerkezeti átalakítások megvalósítására fordítsa.”

Pataky Péter
Az MSZOSZ elnöke
Bizonytalanság
„A 3 százalék alatti hiánycél betartását maximálisan támogatjuk, ugyanakkor meglehetősen bizonytalannak ítéljük a jövő évi költségvetés bevételi oldalát. Félő, hogy elmarad a belső kereslet remélt élénkülése, a bizonytalan külgazdasági kilátások mellett pedig ez a növekedést is veszélybe sodorhatja. A 3 százalékos GDP-bővülési ütemet amúgy is túlságosan optimistának ítéljük. Komoly bizonytalanságot hordoz a nyugdíjpénztári vagyon egy részének betervezése a költségvetésbe. Kérdés az is, hogy az unió miként számolja el ezeket a pénzeket, könnyen lehet ugyanis, hogy a befizetés időpontját veszi figyelembe, vagyis a visszatérő vagyon a korábbi évek egyenlegét javítja majd. Nem látjuk azokat a tényezőket sem, amelyek valóban bővítenék a foglalkoztatást.”

Fehér József
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára
Elbocsátások
„A jövő évi költségvetés tovább zsugorítaná a közszféra létszámát, mi azonban ezeket a törekvéseket elhibázottnak tartjuk. Az utóbbi öt év során kétszázezerrel csökkent a közszolgálatban dolgozók száma, a további leépítés már a szolgáltatások színvonalának a rovására menne. Holott a kormány éppen a hatékonyságot kívánja javítani, vállakozás- és ügyfélbarát közigazgatást szeretne kialakítani. Az más kérdés, hogy az indoklás nélküli elbocsátásoktól való félelmükben a közszférában dolgozók nem tiltakoznak a jelentős munkateher-növekedés ellen sem, amelyet még az inflációval megegyező mértékű béremelés sem ellensúlyoz. Ez utóbbit mindenképpen el szeretnénk érni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hiszen a közszférában a bérek már így is elérték a történelmi mélypontot.”

Boncz Imre
A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke
Szinten tartás
„A napokban közzétették a parlament honlapján a 2011. évi költségvetési törvény tervezetét, benne az Egészségbiztosítási Alap költségvetésével. A tervezett egészségügyi költségvetésből egyfajta szintentartási szándék körvonalazódik. Egy gazdasági válsággal terhelt időszakban ez tiszteletre méltó igyekezet. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy éppen a válság miatt érdemi forrásbővülés nem várható. 2011-ben tehát a rendszer egyéb elemeinek – struktúra, betegutak stb. – korrekciójára vagy inkább újragondolására van szükség ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer működése fenntartható legyen. Meg kell azonban találni rövid távon is azokat az ösztönző mechanizmusokat, amelyek az ágazat humánerőforrás-krízisének tompításában segítséget nyújtanak.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.