BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
pénzügyi központ

Az Orbán-kormány luxemburgi álmai

Levelet küldött a Nemzetgazdasági Minisztérium külföldi elemzőknek, újságíróknak, amelyhez két angol nyelvű dokumentumot is csatolt.
2010.12.03., péntek 06:15

 Az egyik a nyugdíjrendszer átalakítását magyarázza el, a másik azokról a tervekről értekezik, amelyek révén Magyarország a régió pénzügyi központjává válhat. Nem ez volt az első ilyen típusú kommunikáció: korábban már hasonló formában számolt be a tárca az Új Széchenyi-tervről és az adóváltozásokról.

A jegyzethez tartozó cikk itt olvasható!

Az kifejezetten üdvözlendő, ha a külföldi szakmai közösségek részletes és közvetlen tájékoztatást kapnak a napirenden lévő, nagy horderejű javaslatokról, azok indítékairól és várható következményeiről. Az elmúlt hónapokban számos panasz érkezett ugyanis a befektetőktől, hogy nem értik a kormányzat szándékait, a bejelentések derült égből villámcsapásként érik őket.

Különösen örvendetes, ha ezekben a levelekben pozitív híreket olvashatnak a címzettek. Például, hogy Magyarország „Kelet-Európa Luxemburgjává” válhat a kormány tervezett könnyítései nyomán (még ha azt hazánk „geológiai” pozíciójával indokolja is). A befektetési alapok idecsábítása valóban munkahelyeket, adóbevételt eredményezhet.
Csakhogy mindez mégsem feledtetheti azokat a vargabetűket, meghökkentő ötleteléseket, a jogbiztonságot megkérdőjelező, előkészítetlen és a szereplőkkel nem egyeztetett lépéseket, amelyeknek az utóbbi hetekben, hónapokban szemtanúi lehettünk.

Vajon hogyan álmodozhat bárki is Magyarország pénzügyi központtá válásáról, ha közben például az egyébként is mostohagyerekként kezelt Budapesti Értéktőzsde vásárlói közül ilyen módszerekkel iktatja ki a magánnyugdíjpénztárakat? És miért özönlenének az intézményi befektetők oda, ahol a „spekulánsokat” nyilvánosan megbélyegzik, vagy ahol egyes szolgáltatók nyakába hirtelen különadókat varrnak? Az ő meggyőzésükhöz nem elég levelet írni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.