BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
újév

Oszkó: Minden politikus számára elviselhetetlen vagyok

Arra jutottam, hogy a VG-páholy első 2011-es írásában klasszikus újévi megoldással élek, és korábbi írásaimból ollózom össze azokat a kijelentéseket, melyek szinte változatlan formában akár most is megtehetők lennének – írja a Világgazdaság mai számában Oszkó Péter.
2011.01.05., szerda 12:20

Aktuális, némileg rendhagyó újévi írásomból hamar ki fog derülni, hogy minden politikus számára elviselhetetlen alak vagyok, hiszen évek óta hasonló vehemenciával mondom el a véleményem az aktuális gazdaságpolitikáról, legyen bármilyen színezetű is az éppen regnáló kormány. Természetesen nem gondolom, hogy az egyes kormányok csak hibákat követnének el. Az ajnározásra azonban úgyis ott van mindenkinek saját hátországa, az építő jellegű kritikából viszont a hazánkra jellemző politikai légkörben és kultúrában sokkal inkább hiány mutatkozik.

Ennek a kritikai élű elemzésnek gondoltam egy sajátos változatát a 2011 első írásában papírra vetni, melyben a korábbi kormányok tevékenységét illető azon megjegyzéseimet igyekeztem összegyűjteni, melyek a mostani időszakban is szinte változtatás nélkül elmondhatók lennének. A cikk terjedelmi korlátai miatt sajnos csak néhány példát tudok mutatni a lehetséges számtalanból. Ezek viszont tanulságosak lehetnek nemcsak azok számára, akik az egyes kritikákban olykor politikai motivációt vélnek felfedezni, de azoknak is, akik ezekről a hasonlóságokról esetleg hajlamosak megfeledkezni.

Hogy időben visszafelé haladjunk, elsőként a 2008. január 2-án megfogalmazott újévi jókívánságaimból idéznék, melyek arra igyekeztek ráirányítani a figyelmet, hogy amíg a tartós munkaviszonyban szerzett jövedelem lényegesen kedvezőtlenebbül adózik a különböző „beszámlázós” jogviszonyokban szerezhető juttatásoknál, addig hiába várjuk, hogy a hazai munkaerőpiac tartós torzulásai visszaszoruljanak.

Ahogy akkor írtam: „Legelső jókívánságom tehát az új évre, hogy az adószerkezet átalakításának előkészítői és az e témában megnyilvánuló szakértők, döntéshozók belássák, miféle feszültségeket okoz ma a helytelenül elosztott adóterhelés, és milyen radikális mértékben javíthatja nem csupán a foglalkoztatottsági mutatókat, hanem egyáltalán a tartós munkavégzéshez való személyes hozzáállást, ha a munkaviszony jellegű tevékenységek adóztatása lényegesen kedvezőbbé válik nemcsak a mai viszonyokhoz képest, hanem minden más tevékenységhez hasonlítva is.”

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.