BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németország

Bálnák és atom - Avagy a japán földrengés és a német választások

„Mentsétek meg a bálnákat és kapcsoljátok ki az atomerőműveket!” – üvöltötte Farin Urlaub, a beszédes nevű Die Ärzte német szoftpunk együttes vezéralakja még a kétezres évek elején.
2011.03.21., hétfő 06:15

„Mentsétek meg a bálnákat és kapcsoljátok ki az atomerőműveket!” – üvöltötte Farin Urlaub, a beszédes nevű Die Ärzte német szoftpunk együttes vezéralakja még a kétezres évek elején. Az énekesbe – a szemellenzősebb zöldaktivistákkal ellentétben – szerencsére azért nem kevés éleslátás és humor is szorult, így a dalban arról is megemlékezett, hogy már csak azért is érdemes haverkodni az amúgy valóban megmentésre méltó bálnákkal, s bőszen tiltakozni a nukleáris létesítmények ellen, mert ez garantáltan növeli az ember szimpátiahányadosát.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy Angela Merkel német kancellár – a fukusimai atomerőmű-katasztrófa nyomán felerősödő félelmekre reagálva – bejelentette: három hónapra lekapcsolnak az energetikai hálózatról hét atomreaktort. Annak ellenére teszik ezt, hogy azok biztonsági állapotát nyilvánvalóan nem befolyásolták a valóban szörnyű fukusimai történések, mint ahogy annak sem nőtt meg a valószínűsége, hogy a Japánéitól teljesen eltérő földrajzi adottságokkal rendelkező Németország alatt hirtelen megnyílik a föld.

Azt természetesen nem tudhatjuk, dúdolgatta-e magában az Ärzte nótáját Merkel asszony, mielőtt meghozta döntését, az viszont valószínűnek tűnik, hogy a naptárára vetett egy pillantást: vasárnap ugyanis Szász-Anhaltban voltak, egy hét múlva pedig Baden-Württembergben és Rajna-Pfalzban lesznek tartományi választások… .

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.