BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Széll Kálmán-terv

Megszorításnak hívják, pedig a kormány nem ezt szeretné

Ne hívd megszorításnak címmel tett közzé csipkelődő írást a Széll Kálmán-tervről az Economist újságírója.
2011.03.07., hétfő 07:00

A Keleti megközelítések nevet viselő blog szerzője felidézi Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szavait, aki azzal vezette fel a csomagot, hogy „a megszorítások sehova nem vezetnek”. A cikkben idézett egyik elemző szerint viszont „akárhogy csavarja a kormány, ezek megszorítások”. Végül a szerző ezzel zárja: „Csak el ne mondd a választóknak.”

Londonban nyilván azért nem érthetik a kormány kommunikációját, mert ők is „foglyai az időközben érvénytelenné vált paradigmának”. Holott a Századvég Alapítvány már két hete felvilágosította a fanyalgókat arról, hogy programadó parlamenti beszédében Orbán Viktor miniszterelnök „egy új politikai nyelven beszélt egy új politika alapjairól”. Az új paradigma pedig abban áll, hogy „a dolgok nem mehetnek úgy tovább, ahogy eddig voltak”.

Hamarosan azonban London is esélyt kap arra, hogy kiszabaduljon az elavult paradigma szorításából. A magyar kormány ugyanis ottani PR-ügynökségeket bízott meg többek között azzal, győzzék meg a befektetőket és véleményformálókat: az itteni szerkezeti reformok nem megszorítások. Nyugaton kétségtelenül nehezebb lesz rendet vágni a fejekben, mint idehaza. Ott már az eddigi különutas megoldásokat sem nagyon értették, és jóval kevésbé fogékonyak a nyelvújításra is. Ragaszkodnak a régi igazságokhoz. Ilyenek ezek.

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.