BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bürokrácia

Első látásra impozáns a csomag, de indokolt némi kétkedés

2011.04.21., csütörtök 05:00

Első látásra impozáns méretű bürokráciacsökkentő csomaggal rukkolt elő a kormány. A javaslat szerint a vállalkozások terhei 2012-től 500 milliárd forinttal csökkenhetnek, ami 1,2-1,3 százalékkal növelheti a GDP-t, és 100-150 ezer új munkahelyet teremthet a ciklus végéig. A tegnap ismertetett részletek régóta várt könnyebséget jelentenek a hazai vállalkozásoknak. Mindez olyan szép, hogy szinte el sem hiszi az ember. Épp ezért indokolt némi kétkedés.

Először is, a jelenlegi gazdasági kormányzat eddig meglehetősen nagyvonalúan kezelte a számokat, előrejelzéseket. Ha másra nem is, érdemes emlékeztetni az idei és a következő évek költségvetési terveire, illetve azok módosításaira. Legutóbb például a pénteken benyújtott konvergenciaterv tartalmazott olyan új és jelentős kiadáscsökkentő tételeket, amelyekről egy hónapja még szó sem volt. Márpedig ezek szükségességéről tudni lehetett, a Magyar Nemzeti Bank, illetve a felszámolt Költségvetési Tanács munkatársaiból verbuválódott intézet jelentései legalábbis ezt bizonyítják. (Apropó, vajon miért hallgat most az új Költségvetési Tanács?)

Nem csak az int óvatosságra azonban, hogy nem ismerjük, mennyire megalapozott számításokon alapul és pontosan mit takar a most bejelentett, 500 milliárd forintos megtakarítás. A vállalkozók adminisztratív terheinek enyhítése ugyanis csak az érem egyik oldala. Az elmúlt évben számos olyan átgondolatlan és piacidegen kormányintézkedésre volt példa, amely éppenséggel rontotta a cégek növekedési és munkahelyteremtő képességét. Épp ezen a héten fenyegették meg például a béremelést elmulasztó cégeket az állami megrendelésekből és támogatásokból való kimaradással. Ez a praktika pedig jövőre is folytatódhat, amikor az adójóváírás csökkentésének negatív bérhatásait ismét a vállalkozókkal fizettetik meg. A mérleg megvonásával épp ezért még várni kell.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.