BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
HVCA

HVCA: Véletlenül került a szakmába az új elnök

Érdekképviselettel korábban nem igazán foglalkozott Bethlen Miklós, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) új elnöke, de a konkrét, neki szóló megkeresésnek nem tudott ellenállni. Szívesen vállalta el két évre a tisztséget, mert úgy gondolta, sok a tennivaló, főleg így a válságban töltött évek után. Elnökként konkrét elképzelései vannak a HVCA jövőjéről és feladatairól.
2011.04.26., kedd 07:40

„Jó és működő példákon keresztül be kell mutatnunk az iparági eredményeket. Többet kell kommunikálnunk, mert az érintettek számára még érthetőbbé kell tenni a működésünket. Fontos elmondanunk, hogy a magán- és kockázati tőke európai szinten milliárd eurókkal s a tőkén felül tudással is hozzá tud járulni az arra alkalmas vállalkozások értéknöveléséhez” – sorolja a legsürgetőbb tennivalókat Bethlen Miklós.

„A háttérből kilépve meg akarjuk mutatni magunkat, mert most a nyilvánosság a legfontosabb számunkra” – teszi hozzá. Ennek megfelelően akkor értékelné sikeresnek a tevékenységét két év múlva, ha egyre többen tudnák, miről van szó, ha a kockázati és magántőkét emlegetik.

A szakember számára mozgalmasan telt az elmúlt időszak. Egyrészt új elnökséget választott a szervezet – így szerinte újult erővel és lendülettel vághatnak neki a kitűzött feladatok megvalósításának –, másrészt a Bethlen Miklós által igazgatott Mid Europa Partners most zárt le egy tranzakciót, amely során tulajdonrészt szerzett a Waberer’s Holdingban.

A kezdetekről szólva kiderült, merő véletlenségből került a szakmába. A Londonban töltött egyetemi évei alatt meglátogatta a nővérét Oxfordban, aki épp egy amerikai hátterű céghez pályázott M&A- (fúziók és felvásárlások) tanácsadói pozícióba. Nem ismerte az iparágat, de annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, kipróbálja, így 1999-ben e területen kezdett el dolgozni Londonban. Ezt követően 2004-ben fejvadász csábította egy magántőke-társasághoz, ahol a német és francia piacokon dolgozott. Az Angliában eltöltött 11 év után eltökélt szándéka volt, hogy visszatér Kelet-Közép-Európába – 2007-ben azért csatlakozott a Mid Europa Partners csapatához, mert Budapesten akart élni.

Bécsben született és nőtt fel, de nagyon vonzotta Magyarország, édesapja szülőhazája. Vas megyében van egy kis birtokuk, amellyel a jövőben komolyan kíván foglalkozni, mert nagyon tetszik neki a falusi élet és a gazdálkodás is. Hiszi, hogy meg lehetne belőle élni, ezen a területen is példával akar elöl járni. Emellett havonta legalább egyszer felkeresi Erdélyben az egykori család birtokot, ahol az édesapja felnőtt. Ausztria, Magyarország, Erdély: mindig ezek lesznek élete központjában.

Névjegy

Bethlen Miklós (33)

Bécsben született, közgazdasági diplomát és szakmai tapasztalatokat Londonban szerzett. Dolgozott a Kohlberg, Kravis, Robert & Co.-nál, a Morgan Stanley európai tőkepiaci részlegénél, 2007 óta a Mid Europa Partners igazgatója. Hobbija a teniszezés, a síelés és a vadászat.

Bécsben született, közgazdasági diplomát és szakmai tapasztalatokat Londonban szerzett. Dolgozott a Kohlberg, Kravis, Robert & Co.-nál, a Morgan Stanley európai tőkepiaci részlegénél, 2007 óta a Mid Europa Partners igazgatója. Hobbija a teniszezés, a síelés és a vadászat. A szervezet HVCA

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület 1991-ben alakult öt taggal, mára 70 tagot tömörítő szakmai érdek-képviseleti szervezetté nőtt. Elkötelezett az iparág koncepciójának népszerűsítése, tagjai munkájának elősegítése s a legmagasabb szakmai és etikai normák kialakítása, illetve betartása iránt. -->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.