BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munkanélküliség

Részmunkaidő, távmunka - Meghívó a tőkének

Számottevő gazdasági növekedés nélkül az atipikus foglalkoztatási formák elterjesztése biztosan nem elegendő a régóta gyatra eredményeket produkáló hazai foglalkoztatottság számottevő növelésére.
2011.04.06., szerda 05:00

 Mégis, a kedvező munkajogi környezet sokat segíthet a munkaerő-piaci szereplők helyzetén. Az atipikus formák arányának növelésével – legalább a politikai programok szintjén – több kormány is megpróbálkozott, a szólamokban pedig gyakran csodaszerként állították be a távmunkát, a részmunkaidőt vagy a többi formát. A siker azonban várat magára. A hazai viszonyok között a távmunka jobbára az önállóan dolgozni képes, magasan képzett munkavállalók kiváltsága, a részmunkaidő pedig a még aktív nyugdíjasok és a munkaerőpiacon kirívóan rossz esélyekkel induló kisgyerekes anyák álma maradt.

Pedig a rugalmas, minél több munkavállalónak lehetőséget adó munkaerőpiachoz nyilvánvaló előnyein túl is komoly gazdasági érdekek fűződnek. Az állam saját magukról gondoskodni képes, aktív adófizetőket, fogyasztókat szeretne látni, a munkáltatók pedig a tervezhető, túlzott kötöttségektől mentes rendszerben érdekeltek.

Tudja ezt a szomszéd is: az atipikus formákat illetően szerencsésebb Ausztria, az irigyelt foglalkoztatottsági mutatókkal rendelkező Csehország mellett most Szlovákia és Románia is a munkaerőpiacának rugalmasabbá tételén dolgozik. A világgazdasági válságból való gyors kilábalás elmaradásával regionális szinten is komoly verseny folyik a magának helyet kereső, láthatólag elbizonytalanodott tőkéért, amely szívesen megy a jobb feltételekért kicsit messzebb. A jelenlegi kormány eddigi intézkedéseivel többször keresztülhúzta a külföldi befektetők, munkáltatók számításait, ám egy valóban rugalmas, kedvező munkaerőpiac feltételeinek megteremtésével sokat javíthat az összképen.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.