BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Michelin-csillag

Telefonkönyvben lelt a szakmájára

„A Michelin-csillag az a napsugár, amely az egész magyar gasztronómiára süt” – véli Pintér Katalin, az elismerést a napokban második magyar étteremként megkapott Onyxot, illetve a Gerbeaud cukrászdát üzemeltető Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója és többségi tulajdonosa.
2011.04.04., hétfő 05:00

Szerinte a csillagok azt mutatják, hogy az elmúlt években sokat javult a vendéglátás hazánkban. „A jövőben tovább bővülhet Magyarországon a díjazott konyhák száma, és mi is szeretnénk még jobbak lenni” – mondja a csúcsétterem vezetője, aki egy véletlen folytán csöppent bele a vendéglátó- és szállodaipari szakmába.

„Diákkoromban ketten voltunk az édesanyámmal, anyagilag nem túl jól eleresztve, így munkát kerestem a nyári szünetre, hogy meglegyen a zsebpénzem egész évre. Felcsaptam a telefonkönyvet, és ahol kinyílt, bal oldalon legfelül a Margitszigeti Nagyszálló száma volt, így azt hívtam fel, hogy szeretnék sokat dolgozni rendes fizetésért. Behívtak és felvettek a nyárra, ekkor tizenhét éves voltam” – meséli vendéglátós karrierje kezdetéről Pintér Katalin. Azóta – néhány éves megszakítástól eltekintve – folyamatosan ebben az ágazatban dolgozik.

„Nem megfogott, hanem inkább nem engedett el ez a szakma. Igazán összetett – gasztronómia, gazdálkodás, marketing, pszichológia –, és mindig nyújt valami újat – vallja. – Mindemellett nagyon szeretek főzni, kóstolni és látni, hogy más jó étvággyal eszik” – mondja. Kevés szabad idejében szeret utazni és Michelin-csillagos éttermekben tapasztalatokat szerezni. „Tulajdonképpen ez a hobbim is, nem csak a munkám” – teszi hozzá. Kedvenc étele azonban nincs, úgy véli, minden évszakhoz, égtájhoz, napszakhoz és alkalomhoz más fogás passzol.

A „véletlenül jött” szakmára egy ízben a teljes egzisztenciáját feltette Pintér Katalin. Tizenegy évvel ezelőtt – számos szállodai állás után – a Gerbeaud cukrászdát akkor üzemeltető, multinacionális hátterű cég ügyvezetője lett. 2004-ben pedig lehetősége nyílt, hogy saját vállalkozásával – melyet vezetőtársaival együtt alapított – átvegye a Gerbeaud Ház üzemeltetését. Ennek megvalósításához és a kezdeti költségekhez azonban óriási tőkére volt szükség. „A tulajdonostársaimmal összeraktuk a vagyonunkat, mindnyájunk lakását, valamint a szüleinkét is. Ez még mindig nem volt elég, így még hitelt is fel kellett vennünk” – mondta. Élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy vállalta ezt a kockázatot, és azóta sajátjaként üzemeltetheti a patinás cukrászdát, valamint az Onyxot. Vallja: az ember csak úgy juthat előre, ha egy kicsit kockáztat is.

Névjegy

Pintér Katalin (53) a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, valamint az amerikai Cornell Egyetemen szerezte diplomáit. Dolgozott a Duna InterContinental, a Radisson Béke Hotelben, a Szidónia Kastélyszállóban, valamint a svéd Duni gyár magyarországi képviseleténél. Férjezett, fia és lánya is a cégnél dolgozik.




A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.