BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
különadó

Különadó: elkezdődött a harmadik menet

Abban immár konszenzus van, hogy sok végkielégítés tényleg pofátlan volt, sőt olyan városi legendák is keringenek, hogy embereket kifejezetten azért vettek fel bizonyos budapesti közlekedési vállalatokhoz, hogy aztán busás végkielégítéssel lehessen kirúgni őket. Abban is széles körű, bár még nem teljes az egyetértés, hogy a kormány a jó ügyet rossz eszközzel kívánta kezelni.
2011.05.10., kedd 14:00

E kánonba egyelőre Lázár Jánost még nem sikerült bevonni. Ő tegnap megint benyújtotta kezdeményezését. Amely már régen nem az, aminek indult, de a „98 százalék”, illetve a „pofátlan” kifejezések még említhetők vele, vagyis felületes megfigyelő számára könnyen úgy tűnhet, Lázár két gyengébb menet után a harmadikban kiütéssel győz az Alkotmánybíróság ellen.

Csakhogy a célt nem éri el, hiába nyilvánítja immár végleg alkotmányosnak a törvényt az AB, Strasbourg vagy akár Hága. A valódi tolvajok, akik már régen egzotikus ingatlanokba fektették végkielégítéseiket, megint megússzák.

Pedig jogi megoldás volna bőven, munkajogi is, bírósági is. Csak hát ezek egy jó részét ellenzéki pártok vetették fel, márpedig egy gazdaságpolitikailag jelentéktelen, szavazatszerzés-politikailag viszont (talán bizonyos választói rétegekben még) jelentős kérdésben az ellenzékkel megegyezni kifejezetten kontraproduktív dolog.

És vigyázat, Lázár János harmadik javaslata felett is árnyék lebeg: egy adótörvény csak 45 nappal kihirdetése után léphet hatályba. Így aztán mire hatályba lép, már régen leadta minden „pofátlan” az adóbevallását. A megoldás nyilván az lesz, hogy a 45 napos szabályt véletlenül elfelejtik, hogy aztán később az AB újfent kimondja, hogy a hatálybaléptetés nem felelt meg az előírásoknak.

A kérdés most az, mikor hangzik el Lázár János szájából a Fekete Lovag híres mondata: Egyezzünk ki döntetlenben!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.