BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
konjunktúra

Recessziós rémképek

A magyar gazdaság 2009 nyara után ebben a hónapban ismét zsugorodott havi alapon, ezt mutatja lapunk gyorsulási irányadója, de más konjunktúramutatók is negatív trendet jeleznek.
2011.07.28., csütörtök 05:00

Egyelőre az a valószínűbb, hogy csak rövid átmeneti időszakról van szó, de a külső környezet kockázatai is egyre fenyegetőbben tornyosulnak. Az adósságválság már nemcsak az eurózóna perifériáját fenyegeti, hanem az Egyesült Államokat is, ahol a 2008-as válság is kipattant.

Erősen kérdéses, hogy ilyen körülmények között elérhető-e az idén a 3 százalékos gazdasági fellendülés, amellyel a kormány kalkulál. Ha pedig nem így történik, akkor az adóbevételek sem a tervek szerint fognak alakulni, s ez a büdzsét is felboríthatja. Ennek hatásai csak jövőre jelentkezhetnek, mert az idén nincs az a lyuk, amelyet ne fedne el a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvétele. A befektetők azonban egyre inkább 2012-re összpontosítanak. Elvárják, hogy az adósságállomány csökkenő trendet mutasson, és ne csak egyszeri tényezők miatt. Mindezt úgy, hogy még az EU–IMF-hitelt is el kell kezdenünk törleszteni.

A foglalkoztatásnövekedést is késlelteti a bizonytalan gazdasági környezet, amely az adó- és járulékbevételeknél újabb léket jelent a büdzsén. Ezzel szinte minden olyan tényező megkérdőjeleződik, amelyre a kormány a gazdaságpolitikáját építette. A hiánycél megemelése a mostani piaci hangulatban pénzügyi öngyilkosság lenne. Újabb egyszeri bevételekre szert tenni vagy különadókat kivetni pedig már aligha tud a kormány, így nem lesz más hátra, mint a kiadási oldalon tovább szorítani, vagy adót emelni.

Ez a gondolatmenet még csak feltételezésekre épül, de érdemes felkészülni a negatív forgatókönyvre is. Ha szerencsénk van, akkor rendeződik az adósságválság, és nem kell megtudnunk, az Orbán-kormány hogyan vizsgázna a 2008-ashoz hasonló vészhelyzetben.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.