BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
törlesztés

Hirtelen mindannyian bajban lévő devizahitelesek lettünk

Hirtelen mindannyian bajban lévő devizahitelesek lettünk. Amint a svájci frank árfolyama az egekbe ugrott, az önkormányzatok is állami védelmet kértek. Ez pedig néhány szerencsés város lakóit leszámítva mindenkit keményen érint majd. Azokat is, akik nem vettek fel egy fillér hitelt sem frankban.
2011.08.08., hétfő 05:00

Könnyű helyzetben lennének ilyenkor az elméleti közgazdászok: elég volna annyit mondani, hogy aki kockáztatott azzal, hogy devizában adósodott el, ne csodálkozzon azon, ha a rizikó rosszabb következménye jön. És persze valóban ott a nagy kérdés: ha például Budapest korábbi és mostani vezetői képesek voltak nem a svájci pénzre támaszkodni, akkor mit szóljanak ahhoz, hogy most a gyengébb frankkal eddig jobban járókat segítené az állam?

A helyzet azonban korántsem ennyire rideg. Nyilvánvaló, hogy amikor önkormányzatok százai dőlhetnek be, a kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, ahogy a közgazdaságtan híres láthatatlan keze rombol. A rövid távú segítségnél is fontosabb azonban az, hogy az önkormányzatok feladatait és költekezési lehetőségeit átszervezzék hosszú távon is.

Döbbenetes persze látni, hogy miközben a pénzügyi szakemberek évek óta arról beszélnek, mekkora baj, hogy sok ember úgy vesz fel hitelt, hogy bele sem gondol a kockázatokba, az önkormányzatoknál, ahol ülnek a gazdasághoz értők, pontosan ugyanezeket a hibákat követték el. A képlet pedig egyszerű. Aki nem biztos a visszafizetésben, ne vegyen fel hitelt. Baj az extrém helyzeteknél van – és egy 250-es frank elég extrém helyzet.

Sokan mintha bele sem gondoltak volna, mi történik ilyenkor. A Kádár-korból még ittmaradt a tévhit: az állam úgyis mindenben ki tud segíteni. A magyar önkormányzatok és a magyarok milliói épp most tanulják meg, hogy ez mégsem feltétlenül van így. Félő azonban, hogy túl drága lesz ehhez a tanulópénz.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.