BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
pozitív adóslista

A pozitív adóslista segít a hitelek árának megfékezésében

A pénzügyi hatóságok és az adósok is támogatják a kormánynak azt az elképzelését, hogy hiteleiket pontosan fizető lakossági adósokat is nyilvántartsák a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A hitelintézetek könnyebb és alaposabb hitelbírálatot, a jó adósok pedig alacsonyabb díjakat várnak a pozitív adóslista bevezetésétől, az adatvédelmi biztos azonban ellenzi azt.
2011.09.23., péntek 18:30

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője
Közérdek
„A teljes körű hitelinformációs rendszer az eddiginél könnyebb, s akár alacsonyabb hiteldíjú kölcsönhöz jutást jelenthet a hitelképes adósoknak. Az ügyfelek hiteltörténetének teljesebb megismerése segítheti a bankok hitelbírálatát, azok megalapozottságát, ami biztonságosabbá teheti a hitelpiac egészét. A végrehajtást érintő részletszabályok kapcsán még továbbgondolandó néhány fogyasztói garancia beépítése. Az Európai Unió hitelpiacán számos, rendszerében sokféle és sokszínű – központi vagy/és önkéntes – teljes körű nyilvántartás működik, összhangban az adatvédelmi előírásokkal. Itthoni bevezetése a lakossági eladósodás további kockázatainak kivédése érdekében most vált időszerűvé.”

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási szakterület igazgatója
Pontosabb árazás
„A jegybank már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a pozitív adóslista szükségességére, ez része a gazdasági miniszternek átadott javaslatcsomagnak is. A teljes körű adóslistára azért van szükség, mert a bankoktól csak akkor várható el, hogy a hosszabb időtávra rögzített kamatfeláraknál vagy fix kamatoknál megfelelően tudják megbecsülni az adós kockázatait és a várható hitelveszteséget, ha ehhez minél pontosabb információjuk van a minősítés pillanatában. Enélkül az árazási struktúra a hitelek árának emelkedését okozhatja. Fontos, hogy nem csak az új hitelfelvételeket, hanem a már meglévő hiteleket is rögzíteni kell, hogy az adóslista valós képet adjon a magánszemélyek jelenlegi eladósodásáról.”

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára
Segítség
„Egyetértünk a pozitív adóslista létrehozásával, mert több európai országban már régóta működik és használják ezt az intézményt. Nekünk azért is tetszik ez a kezdeményezés, mert végre azok is segítséghez, illetve idézőjeles előnyhöz jutnak, akiknek hitele van, és pontosan, a szerződésükben lévő ütemezésnek megfelelően fizetik a kölcsöneiket a pénzügyi szolgáltatóknak. Segítség alatt értjük azokat az előnyöket (kamat kedvezmény, egy havi törlesztőrészlet visszafizetése stb.), melyet egy hitelintézet nyújthat törlesztésüket megfelelően fizető ügyfeleik részére. Fontos lehet a bankok számára is, mivel a hűséges, pontosan fizető ügyfeleiket kiemelten tarthatják számon és részesíthetik előnyökben.”

Nagy Róbert, a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója
Felelős hitelezés
"A törvény elfogadását nagy előrelépésnek tartom. Ezzel hazánk is csatlakozik azon fejlett országok gyakorlatához, ahol a pozitív adóslista már sok éve a pénzügyi rendszer szerves része. A rövidesen induló rendszer minőségi fordulatot hozhat a bankok kockázatkezelési gyakorlatában. Véleményem szerint javítja a hitelképes adósok hitelhez jutási esélyeit, egyúttal segít megakadályozni a túlzott eladósodottságot. Előnyt hoz a jól fizető adósoknak, kedvezőbb kondíciók elérését teszi lehetővé, mivel a hitelezők megbízható forrásból ismerhetik meg adósaik pozitív hiteltörténetét. A BISZ Zrt. meglévő informatikai rendszere biztosítja a pozitív adóslista bevezetését és biztonságos működtetését."

Jóri András adatvédelmi biztos
Állami adatkezelő
"A teljes hitelinformációs rendszerek létrehozását mindkét elődöm ellenezte, én is. A nemzetközi tapasztalatok nem támasztják alá, hogy az ilyen adatbázisok hozzájárulnának a lakossági hitelcsődök megakadályozásához, vagy hatnának a kamatszintre. Állami szabályozás hiányában magáncégek kezdtek credit bureauk kiépítésébe: ekkor felszólítottam a kormányzatot, hogy szabályozza a területet, jelölje meg a közcélokat, amelyeket e rendszerek szolgálnának, és abban a körben tegye lehetővé működésüket. Jómagam ilyen igazolt célok esetén is állami adatkezelőt bíztam volna meg a teljes rendszer gondozásával. A most elfogadott szabályozást hivatalomban elemezzük, további lépéseim ennek eredményétől függnek."

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.