BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kocsis istván

A személycserén túl

A BKV a végsőkig elment, néha a szabályok határát is súrolta, de végül nem tudott mit tenni az erős nyomás ellen. A hétvégi eseményekről szóló fenti rövid szöveg nem politikai vagy gazdasági hír, hanem sporttudósítás.
2011.09.06., kedd 05:00

A BKV Előre focistáinak múlt heti ellenfele az NB II-ben az MTK volt, a cég volt vezetőjének viszont – igaz, nem a BKV-hoz köthető ügyben – már a Btk. lehet, és a kettő közti különbség jóval nagyobb, mint egy betű. Az első meccs vereséggel zárult.

Kocsis István távozása a BKV éléről tanulságos lehet bárki számára, aki hisz abban, hogy a hála politikai fogalom. A volt közlekedési vezért, aki 1993 óta minden magyar kormánnyal jó kapcsolatokat ápolt, és a cég korrupciógyanús ügyeinek nyilvánosságra hozatalával sokat tett a Fidesz kétharmados többségéért, utolérték az elszámoltatási ügyek. A fülkeforradalom felfalja saját gyermekeit.

A személyi kérdésnél is fontosabb azonban, hogy mi történhet a BKV-val. A budapesti közlekedési ügyek fordulat előtt állhatnak, a városvezetésnek nyíltan vállalt célja megerősíteni a Budapesti Közlekedési Központot és a közlekedési ügyeket egységes irányítás alá vonni. A közvélemény pedig joggal várja el, hogy az előző évek botrányai után a buszok ablakai mellett a közlekedési cég is legyen tiszta és átlátható. Hogy BKV-nak hívják vagy BKK-nak, Vitézy Dávid irányítja, Kocsis István, vagy személyesen Orbán Viktor, az mindegy is. Csak működjön.

Ezért különösen fontos, hogy ami most történik, több legyen egyszerű személycserénél. Egy pazarló, kétes ügyek gyanújával is terhelt céget kell átvenni, amelyet fenntartani mintha az állam és a főváros is félne. Ráadásul mindemellé olyan reformokra van szükség, amelyek szinte teljesen átrajzolják a közlekedés gazdasági irányítóinak feladatait. Ha azt akarjuk, hogy működő közlekedés lehessen Budapesten, ezt nem lehet megspórolni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.