Egészségbiztosítás

Adómentes céges egészségbiztosítás - Ki járhat jól vele?

A szakemberek szerint mindenki jól jár azzal, hogy a munkáltatók immár köztehermentes juttatásként vásárolhatnak dolgozóik számára egészségbiztosítást: egészségesebb lesz a munkavállaló, kevesebb lesz a táppénz, többletforráshoz jut az egészségügy. A szolgáltatás felfutását viszont csak hosszabb távon remélik, eleinte főleg a magasabb keresetű munkavállalók kaphatnak ilyen juttatást.
2012.01.13., péntek 17:35

Zatykó Péter,
az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója
Többletforrások
„Mindenképpen számítok a piac bővülésére, és arra, hogy a munkáltatók valóban beemelik a juttatási csomagba. Egy létező igényt lehet szélesebb körben kiszolgálni, hiszen így azok is részesülhetnek a biztosítás előnyeiből, akik önmagukban nem tudnák megfinanszírozni. Ugyanakkor a fizetős szolgáltatások tágabb igénybevételével addicionális forrásokhoz juthat az egészségügy. A gazdaság állapota is meghatározó lehet, hiszen a többletjuttatás, még ha kedvezményes is, többletköltséget jelent a munkáltatónak, így várhatóan a jó pénzügyi helyzetű nagyobb vállalatok és a tulajdonosi közreműködéssel működő vállalkozások, a kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók vehetik majd első körben igénybe.”


Kisbenedek Péter,
a Magyar
Biztosítók
Szövetségének
elnöke
Teherbíró képesség
„A társadalmak teherbíró képessége, a demográfiai és jövedelmi viszonyok világszerte kikényszerítik az egyébként szükséges és elengedhetetlen öngondoskodás intézményének elterjedését. Ugyanakkor az üzleti egészségbiztosítások kiegészítő jellegűek, nem alternatívái a társadalombiztosításnak, a társadalombiztosítás egységes veszélyközösségét nem bontják meg. Úgy gondolom, az új adójogszabály, a munkáltatók által fizetett egészségbiztosítások díjának adómentesítése korszerű eszköze lehet annak, hogy az a munkáltató, amely társadalmi felelősségvállalás keretében, a dolgozói iránt érzett elkötelezettsége okán betegségbiztosítást köt a dolgozóira, belépjen az egészségbiztosítás finanszírozásába.”


Hegedüs Sándor,
az RSM DTM Zrt. adópartnere
Pozitívumok
„Az idei adóváltozások egyik pozitív elemének lehet tekinteni adózói szemszögből a visszavásárlási értékkel nem rendelkező betegbiztosítás díjának, természetbeni szolgáltatásának teljes, illetve a jövedelempótló szolgáltatásának megadott korlátok közötti adómentességét. A célja szintén pozitívnak tekinthető: az öngondoskodás elősegítése, illetve források becsatornázása az egészségügybe. Gyors elterjedése azonban kétséges, különösen cafeteriaelemként, mivel a munkavállalók jellemzően a mihamarabb közvetlen fogyasztásra fordítható elemeket kedvelik. Mivel a fizetendő biztosítási díj adómentes mértékéhez nem kapcsolódik korlátozás, várhatóan a nagyobb juttatási csomaggal rendelkezők élvezhetik az előnyeit.”

Lehel Gábor,
az Union Biztosító elnök-
vezérigazgatója
Győztes-győztes
„A szolgáltatásalapú egészségbiztosítások terén élenjáró szereplőként az Union Biztosítónál kiemelten fontos lépésnek tartjuk a termékkör járulékmentessé tételét, hiszen ez nagymértékben növeli a fontos ügyféligényt kielégítő egészségbiztosítási termékek elterjedését és azok széles körű igénybevételét. Az új rendelkezés egy győztes-győztes megoldásnak mondható. A munkáltató úgy nyújthat hasznos juttatást dolgozójának, hogy a magánszemély egyrészt magasabb szolgáltatási színvonalú ellátáshoz jut, másrészt akár rövidebb ideig kényszerül betegállományba. Ezzel párhuzamosan tisztul az egészségügyi rendszer, amelybe többletforrás áramlik a pluszbevételre szert tevő biztosítók által.”


Garamvölgyi
Zoltán,
a Groupama
Garancia Biztosító élet- és
bankbiztosítási ügyvezető igazgatója
Hosszú távon
„A munkáltatók által fizetett egészségbiztosítás adóterhének könnyítését mindenképpen jó és előremutató lépésnek tartom. Kérdés viszont, hogy mindez ténylegesen mekkora piaci keresletként jelenik meg: a juttatási rendszerekben az egészségbiztosításoknak erős versenytársai vannak, melyek azonnali fogyaszthatóságuk miatt kedvezőbbnek tűnhetnek a munkavállalók számára. A valódi áttöréshez az egészségtudatosság erősödésére van szükség, amely hosszabb folyamat eredménye lesz. Rövid távon a biztosítók és egészségügyi szolgáltatók oldaláról felpezsdülő termék-, illetve szolgáltatásfejlesztést várok, amely elsősorban a cafeteria-rendszerekbe egyszerűen illeszthető szolgáltatási csomagokra irányul.”

Világgazdaság-->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.