BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
IMF

Pénztártagok - Nem várható visszaáramlás, hacsak...

Az Alkotmánybíróságban bíztak a magán-nyugdíjpénztári tagok, hogy rendezi majd a kérdést: a hozzájárulássá átkeresztelt munkáltatói járulékok után jár-e nekik állami nyugdíj.
2012.01.09., hétfő 05:00

Az időt húzó, szerencsétlenkedő testület helyett azonban nem kis meglepetésükre végül a rosszul tervezett költségvetés sietett a segítségükre: a kormány rájött, hogy továbbra sem képes nélkülözni százezer jól fizető állampolgára munkavállalói járulékát a tb-kasszából, így visszaadta nekik az állami nyugdíjuk háromnegyedét.
A maradók most választhatnak: visszalépnek-e a maradék 25 százalékért, vagy sem.

A döntés most sokkal könnyebb lehet, mint egy esztendeje. A diszkriminatív intézkedések ellen továbbra is lehet küzdeni az Alkotmánybíróságnál vagy nemzetközi fórumokon, az állami nyugdíjrendszer pedig azóta sem lett vonzóbb. Az egyéni nyugdíjszámlák indulását 2012-re ígérték, és bár állítólag „elkezdődött a rendszer kidolgozása”, mostanra még mindig nem tudjuk, mi lesz az ezeken a számlákon jóváírt virtuális pénzekkel, lesz-e valamiféle virtuális hozamuk, és hogyan történik majd róluk a kifizetés. Vagyis akár csak egy évvel ezelőtt, most is vakon kellene átlépni az állami nyugdíjrendszerbe. A magánnyugdíjpénztár emellett nagyon kedvező díjú nyugdíjcélú megtakarítássá vált, ami az öngondoskodás híveinek újabb érv lehet a maradás mellett.

Nem várható tehát, hogy a tavaly kiszerződött pénztártagok most tömegesen visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. Kérdés viszont, a kormány megelégszik-e a tagok járulékaival, nem akarja-e elvenni a felhalmozott, 250 milliárd forintos vagyonukat is. Mindez leginkább attól függ majd, hogyan alakul az ország gazdasági helyzete. Ha sikerül megállapodni az IMF-fel, ezek a megtakarítások talán megmaradhatnak. Ha viszont szükség lesz rájuk a devizaadósságunk finanszírozásához, nincsenek illúzióim, hogy nem születnek újabb kemény döntések a magánkasszákkal kapcsolatban.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.