BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hódmezővásárhely

Kinek a hibája? - Lázár városa alig képes visszafizetni hiteleit

Hibáztathatjuk-e Hódmezővásárhely vezetőit, hogy eladósították a városukat? Veszélyes a kérdés, mert Lázár János leköszönt polgármester aktivitása az országos politikában sok érzelmet megmozgat a válasznál.
2012.06.13., szerda 05:00

Aki szimpatizál a kormánnyal, könnyen elkezdheti a bankokat okolni a rossz helyzetért, aki az ellenzék felé húz, bólogathatna, hogy bizony, a volt városvezető spekulációival nagy bajba sodorta a városát. De őszintén azt lehet mondani: alapvetően nincs baj azzal, ha egy önkormányzat hitelekbe veri magát a városfejlesztésért – persze ha képes visszafizetni azokat.

Lázár János városa erre alig képes, csak meghosszabbított határidőkkel. Lehet kárhoztatni bárkit azért, mert belefutott abba az óriási pofonba, amelybe lakossági hitelfelvevők tízezrei, hogy 2006-2007 körül nem számolt a válság megérkezésével és az árfolyamkockázatokkal? Nehéz a válasz. Mégis, amíg a magánembereknél engedékenyebbek lehetünk, addig egy város irányítóinál talán már nagyobb körültekintést várhatnánk el.

A probléma persze nem csak a csongrádi városé, települések tucatjai küzdenek hasonló gondokkal. Az alapprobléma két rövid szóban összefoglalható: nincs pénz. Kecsegtető lehetőség volt néhány éve a kötvénykibocsátás az önkormányzatoknak, és megfelelt ez az államnak is, így nem kellett annyi pénzt adniuk a településekre.

Ám még mintha most is úgy próbálnák kezelni a városok anyagi helyzetét, mint ha 2007-ben lennénk. Néha úgy tűnik, senki nem számolt reálisan azzal a lehetőséggel, hogy nem lesz mindig pénzbőség, és most sincs ötlet a megoldásra sem a kormánynál, sem az önkormányzatoknál, csak a régi reflexek. Újabb kötvények és a mostaniak meghosszabbítása. Toljuk ki a problémát. Ez a felfogás itt a baj, nem az, ami a múltban történt – azt áldozatokkal, de helyre lehetne hozni. Így azonban megoldás és egyáltalán bármi, amitől hosszú távon jobb lehetne, nincs. Csak átállítják az időzített bombát.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.