A mezőgazdasági kibocsátásban egyre növekszik a növénytermesztés szerepe. A növénytermelés és a kertészet, illetve az állattenyésztés kibocsátásának százalékos aránya az előzetes kalkulációk szerint tavaly a 2010. évi 61,4–38,6-ről 65,8–34,2-re módosult.
Az állattenyésztés súlya Magyarországon a XIX. század óta sokkal kisebb, mint a szántóföldi növénytermelésé. A folyók szabályozásával, melynek eredményeként megnőtt a szántóterület, a hazai agrárgazdaságban a növénytermesztés vált meghatározóvá, ami egyébként meg is felel éghajlati és talajadottságainknak. 1971-től nem volt olyan év, hogy az állattenyésztés bővülése ne maradt volna el a növénytermesztésé mögött, arányának csökkenése tehát nem új dolog. Újdonság viszont, hogy a rendszerváltozás óta nem a növénytermelés növekedésétől való lemaradás, hanem az abszolút csökkenés vált az állattenyésztő ágazatok tartós jellemzőjévé. Ez a folyamat az EU-csatlakozást követően felgyorsult.
Mik az állattenyésztés mai versenyképességi problémáinak a fő okai? A korábbi évtizedek olcsó abrakkínálata „elkényelmesítette” a felhasználókat. A tejtermelésünket abrakra alapoztuk, a sertéshústermeléssel lényegében az olcsó gabonát exportáltuk. A baromfiágazatban is hasonló alapokon nyugodott a viszonylag korszerű biológiai és technikai bázison felépült, kifejezetten exportorientált vertikum.
A valódi verseny hiánya, a mindenáron való devizaszerzési kényszer, a tervgazdaság ellentmondásai elleplezték a tényleges helyzetet. Ennek felismerése a rendszerváltozás után sem történt meg.
Gyepterületeink minősége messze elmarad a konkurensekéi mögött, és ez jellemzi gyepgazdálkodási kultúránkat is. Elmaradtak a szükséges telepi beruházások, lényeges korszerűsítések. A húsipar privatizációja szakszerűtlenül történt, nem építették le időben a felesleges kapacitásokat. Korszerűtlen, alultőkésített üzemek működtek tovább jellemzően hazai tulajdonban, az esetek nagy részében szakszerűtlen vezetéssel. Nem véletlen, hogy ebben az ágazatban alacsony volt a külföldi működő tőke, mert nem látott perspektívát. A szakértelem helyét pedig átvették a pártpolitikai megnyilatkozások.
A megközelítés tehát, miszerint a „megbomlott egyensúlyt helyre kell állítani”, valószínűleg téves, ideális egyensúly ugyanis korábban sem volt.
Mit hoz a jövő? A sertéshústermelés tíz év alatt sem fogja megoldani alapvető problémáit, ha a gazdálkodási környezet nem javul érdemben, azaz – mindenekelőtt – nem sikerül a feketegazdaságot visszaszorítani. A kisüzemi termelés kiesését nem fogja ellensúlyozni néhány új, korszerű nagy telep építése. Az állatlétszám lényegesen nem nő, miközben – sajnos – mind az élő sertés, mind a hús importja nőni fog. Ezen úgy lehetne változtatni, ha megváltozna a külföldi vállalkozókkal szembeni magyar magatartás. Külföldi (holland, német, dán) tőkével, fajtákkal és technológiával fel lehetne gyorsítani az erős és versenyképes magyar sertéshústermelés kialakulását.
A gabonával, főleg kukoricával való takarmányozás miatt – versenytársaink sok mellékterméket és olcsó, tengerentúlról beszerezhető takarmányt etetnek – a magyar sertéshús élvezeti értéke jobb, de ezt márkázni kellene, el kellene fogadtatni az európai fogyasztóval. Eközben a növénytermesztés tovább fejlődik, és a mezőgazdaság GDP-n belüli aránya növekedhet. Óva intek mindenkit attól, hogy a – jövedelmezőbb – gabona- és olajosnövény-termelésben lássa a többi ágazat, az úgynevezett intenzív kultúrák, a hungarikumok, vagy az állattartás növekedésének gátját. Nincsen ilyen összefüggés, nem a gabonák veszik el a földet a többi ágazattól. Azok stagnálásának, visszafejlődésének más okai vannak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.