BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
élelmiszer

Raskó: Óriási előnyt jelentene az élelmiszer-áfa csökkentése

A héten publikálta az Ernst & Young az élelmiszer-ipari szereplők megrendelésére készített tanulmányát, amellyel újabb érvet kívánnak szolgáltatni az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére. A termelők és feldolgozók – eltérő hangsúlyokkal – támogatnák a döntést, és a kormányzat sem zárkózik el a lépés megfontolásától.
2012.09.28., péntek 05:00

Torz helyzet
Egyértelműen szükség van az alapvető élelmiszereknél az áfa érdemi csökkentésére. Az elmúlt hónapokban a nyilvánosság számára is láthatóvá váltak például a húsipart sújtó problémák, a szereplők többségénél tapasztalható súlyos gazdálkodási nehézségek. A gondok hátterében jórészt a rendkívül magas, 27 százalékos áfakulcs áll, amely nagyon vonzó a feketegazdaság szereplőinek. Az áfamentes kereskedelmet folytató feketézők pedig jelentős versenyelőnyre tesznek szert a legálisan működő húsipari cégekkel szemben. Ezen torzult versenyhelyzet eredményeképp az ágazat tisztességes szereplői nem tudnak az uniós versenytársaikhoz hasonlóan fejlődni, sőt manapság fennmaradásuk is megkérdőjeleződik.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke

Több szempont
Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének lehetősége mindenképpen fontos téma, ennek megfelelően kezeljük. A kormány folyamatosan foglalkozik az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének lehetőségével, ez rendszeres egyeztetéseket kíván tőlünk. Hatástanulmányokat készítünk a témával kapcsolatban, továbbá október 1-jével feláll az az NGM–VM munkacsoport, mely a tavaszra várható esetleges áremelkedésre készíti majd fel a magyar nemzetgazdaságot. Több szempontot is figyelembe kell venni, például ha az áfa mértékét mérsékeljük, az nem jelenti okvetlenül az élelmiszerárak csökkenését. Volt már arra példa, hogy alacsonyabb lett az áfa, s a kereskedelemben eltűnt az árkülönbözet.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Előnyök
Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése makrogazdasági szempontból óriási előnyöket kínál. Bevezetése kedvező hatással lenne mind a nemzetgazdaságra, az ágazatra és a fogyasztókra. Számítások szerint egy megfontolt, 10 százalékos kulcs esetén nem érné hátrány a költségvetést. Az így megszerzett 17 százalékpontnyi előnyből 5-6 százalékpont jutna a fogyasztóknak. Hasonló arány pedig az élelmiszeripar helyzetét is segíthetné, amelynek manapság óriási szüksége lenne erre, hiszen az alacsony fogyasztás és az emelkedő világpiaci árak között kettős présbe szorult. Ezenfelül 2-3 százalékpontnyi előnyhöz jutnának az alapanyagtermelők is, miközben a termékpálya feketén dolgozó szereplői eltűnnének.
Raskó György agrárközgazdász

Csalások
Az áfacsökkentés elsősorban a nagymértékben elterjedt áfacsalás visszaszorítása miatt szükséges, amely egyértelmű következménye az elmúlt évek fokozatos forgalmiadó-emelésének. Az áfacsalással, illetve számla nélküli kereskedelemmel gazdát cserélő alapvető élelmiszerek aránya ma – különböző termékcsoportokban eltérően – 30-70 százalék körüli. Mindez már olyan mértékben veszélyezteti a tisztességes hazai szereplőket, hogy nem a fejlesztésen, hanem lassan már a tevékenységük feladásán gondolkodnak. Ez közvetlenül 22 ezer, közvetve további több tízezer munkahelyet veszélyeztet. A NAV nyomozói sikereik ellenére sem tudják felvenni a versenyt a csalókkal, ezért az adókulcs csökkentésére van szükség.
Torba Tamás, a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért szóvivője

Időszerű
Úgy ítéljük meg, hogy szükség van az áfacsökkentésre az alapvető élelmiszerek esetében. Ennek egyik fő oka, hogy a nagymértékű áfa jelentősen megdrágítja az élelmiszertermékek fogyasztói árát. A mezőgazdaság szempontjából azonban ennél is jelentősebb az, hogy a magas áfa nagyban vonzza azokat a csalárd szándékkal fellépő szereplőket, akik akár termelőként, akár feldolgozóként áfafizetés nélkül tevékenykednek, és hátrányba hozzák az általunk is képviselt tisztességes szereplőket. Mindenképpen időszerű lenne tehát az áfatartalom csökkentése az alapvető élelmiszereknél, ugyanakkor nem lenne jó, ha az erre való hivatkozással az aszály következményeinek kezelése elmaradna.
Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.