BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
USA

Nem kell túlzottan aggódni az USA gazdasága miatt

Az erősebb lakossági és a gyengébb vállalati fogyasztás közötti kötélhúzás alakítja a jelenlegi negyedévben is az Egyesült Államok gazdaságát. Lehetséges, hogy az idő előrehaladtával a háztartások is egyre inkább aggódni fognak a fiskális szakadék miatt, a lendület azonban arra utal, hogy a negyedik negyedévben újra erőteljesen nőhet a fogyasztásuk. A legnagyobb kockázatot úgy tűnik, a beruházások volumenének további csökkenése jelenti.
2012.10.25., csütörtök 13:11

A Bureau of Economic Analysis október 26-án, pénteken teszi közzé a harmadik negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó első becslést. A mi prognózisunk továbbra is a piaci konszenzust meghaladó, 2,2 százalékos (évesített) negyedéves ütem, amely nem csupán a második negyedévi 1,3 százalékot haladja meg, de az idei év eddigi leggyorsabb negyedéves bővülését jelentheti.

A növekedés meghatározó, több mint 70 százalékos hányada származhat a lakossági fogyasztásból. A kiskereskedelmi forgalom, amely a második negyedévben zsugorodott, szeptemberben újra jelentősen nőtt, az autóértékesítés kétszámjegyű mértékben nőtt. A második és a harmadik negyedév közötti másik lényeges különbséget a készletállományok jelenthetik, amelyek a második negyedévben közel fél százalékponttal járultak hozzá negatív irányban a GDP-növekedéshez. A harmadik negyedévben a növekedésre gyakorolt hatásuk valószínűleg közel semleges volt, ami arra utal, hogy a vállalatok immár nem csökkentik tovább a készleteket. A beruházások bővülésének üteme azonban feltehetően még a másik negyedévi 3,6 százaléknál is lassabb volt: prognózisunk 1,5 százalék, ami 2011 eleje óta a leggyengébb mutató lehet. A gyenge befektetési hajlandóság könnyen magyarázható egyrészt a globális gazdaságot illető, a szokásosnál jóval nagyobb bizonytalanságokkal, valamint az amerikai költségvetés – fiskális szakadékkal fenyegető – helyzetével.

Várhatóan az év hátralévő részében is a lakossági és a vállalati fogyasztás közötti kötélhúzás alakítja az Egyesült Államok gazdaságát. A tőkeberuházások visszaesése alapján arra következtethetünk, hogy a befektetési aktivitás tovább csökken. A nem honvédelmi célú beruházási javak rendelésállománya (repülőgépek nélkül) az elmúlt három hónapban 2009 eleje óta nem látott mértékben csökkent. Emellett megvan a kockázata a készletállományok erőteljesebb korrekciójának is. Bár a harmadik negyedévben a bizonytalansággal dacolva a vállalatok nem csökkentették készletállományukat, ez változhat, amennyiben a globális kilátásokkkal és/vagy a fiskális szakadékkal kapcsolatos aggodalmak erősödnek. A készlet/árbevétel arány jelenleg alacsonyabb, mint 2011 elején, még mindig magasabb, mint a válság kirobbanása előtt volt.

Sokkal kevésbé aggódunk viszont a lakossági fogyasztást illetően. A fogyasztói bizalom októberben ötéves csúcsra ugrott, ami arra utal, hogy a háztartások végső fogyasztása a negyedik negyedév elején is megtartotta a harmadik negyedévi erőteljes dinamikát. Emellett a fundamentumok is javulnak. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma alapján arra következtethetünk, hogy munkahelyekkel kapcsolatos bizonytalanság enyhült, miközben az emelkedő részvény- és ingatlanárak a háztartások vagyonát is gyarapították. Előfordulhat, hogy az év végéhez közeledve a háztartások is erősebben aggódnak majd a költségvetés helyzete miatt, ezt azonban meggyőződésünk szerint a fundamentumok javulása ellensúlyozni fogja.

Mindennek alapján továbbra is arra számítunk, hogy a növekedés üteme a negyedik negyedévben 2,5 százalékra gyorsul – elismerve, hogy a legnagyobb kockázat (a fiskális bizonytalanság) lefelé mutat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.