BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hitel

Embert az árfolyamgátra!

Bankpiaci adatok szerint a kormányzati árfolyamrögzítési program, az úgynevezett árfolyamgát ez idáig sokkal kevésbé talált megértő fülekre a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek körében, mint a február végén kifutott végtörlesztés.
2012.11.06., kedd 05:00

Az év végéig nyitva álló árfolyamgát programra október közepéig a jogosultak alig ötöde jelentkezett. Ez azért is meglepő, mert a végtörlesztéssel szemben az árfolyamrögzítés lehetősége sokkal több ember számára elérhető, és e jól átgondolt konstrukció a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő devizaadósok számára jelentős könnyítést kínál.

A kormány által kezdeményezett árfolyamrögzítési program lényege, hogy a bankok olyan konstrukcióvá alakítják a szerződéskötéskor maximum 20 millió forint összegű devizaalapú jelzáloghiteleket, amelynek segítségével a legfeljebb 2017. június 30-ig tartó időszakban a devizaalapú jelzáloghitelek törlesztőrészletét az árfolyam esetleges emelkedése nem befolyásolja. A devizaárfolyam-változások (például forintgyengülés) negatív hatásai a törlesztőrészletben ezen időszak alatt tehát nem jelentkeznek.

A svájci frank hiteleket 180, az eurót 250 forinton lehet törleszteni. E rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbözetből a törlesztőrészletnek a kamattörlesztésre eső részét az állam fizeti meg az adósok helyett. A törlesztőrészletnek a tőketörlesztésre eső különbözete pedig gyűjtőszámlára kerül, és az itt halmozódó összeg visszafizetését az adósnak csak 2017 első féléve után kell megkezdenie. További védelem az is, hogy a gyűjtőszámlára svájci frank esetén csak a maximum 270 forint, illetve euró esetén csak a maximum 350 forint árfolyamig terjedő különbözet kerül, az ezt meghaladó árfolyam miatti különbözetet az állam fizeti meg az adósok helyett.

Tehát míg a végtörlesztés egyoldalúan a bankrendszert terhelte meg, addig az árfolyamgát rendszere arányosan igyekszik megosztani a terheket a bankok, a lakosság és az állam között.
A 2017. június 30-ig tartó árfolyamrögzítés lehetősége tehát lényegesen hosszabb időszakot ölel át, mint annak idején a végtörlesztés. Ez idő alatt végbemehet a konszolidáció, a világgazdasági helyzet is kedvezőbbé válhat, és növekedési fázisba léphet a nemzetgazdaság. Közel öt év valószínűleg elegendő lesz ahhoz, hogy egy átlagos hátterű és kockázatviselő képességű család megfeleljen a fizetési feltételeknek, ne veszítse el az otthonát, és képes legyen előteremteni a havi törlesztő részleteket.

Ha mégsem így alakul, akkor a 2017. június 30-át követő időszakra több bank – köztük az AXA is – saját megoldást dolgozott ki. Ha szükséges, megakadályozzuk a törlesztőrészlet jelentős megemelkedését, és biztosítjuk a kiszámíthatóságot a devizaalapú hitelek kamatának akár 5 vagy 10 évre történő rögzítésével.

Az árfolyamgát kínálta előnyöket azoknak is érdemes igénybe venni, akiknek nem okoz túl nagy gondot a megemelkedett árfolyam. Banki tapasztalatok szerint már eddig is sokan döntöttek úgy, hogy a fix árfolyamnak köszönhetően felszabaduló forrásaikat havonta félreteszik, amiből az évek alatt komoly megtakarítás-alap képződhet. Számos, pénzügyileg igencsak tudatos ügyfél erre a célra tartós befektetési számlát, vagy egyéb kedvező kamatozású megtakarítási konstrukciót választott, ami azt mutatja, hogy a lakosság magatartásában a korábbi évekhez képest pozitív fordulat következett be.

Az árfolyamgátat választó ügyfeleket közjegyzői díj, valamint kezelési és ügyintézési költség sem terheli, a program az ügyfelek számára ingyenes.
Az árfolyamrögzítésre a jogszabály szerint legkésőbb december 31-ig lehet jelentkezni, ami azt jelenti, hogy a devizaadósoknak e fontos határidőig 39 munkanapjuk maradt. Bár a legtöbb bank jelentős munkaerő- és egyéb erőforrás-átcsoportosítással várja az év végi hajrát, az ügyfelek akkor járnak legjobban, ha minél hamarabb lépnek, és elkerülik az ügyintézők előtti torlódásokat, valamint a tömeges adminisztrációval gyakran együtt járó hosszas sorbanállást.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.