BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Obama

Nem véletlen, hogy Merkel gratulált először Obamának

Nem néz nyugodt hetek elé az amerikai elnök. S a gondjai között most tapintatból tekintsünk el attól a botránytól, amely a CIA számára oly fontos főnöke kényszerű lemondása miatt támadt. Ugyanis Barack Obama az újraválasztása után mondott pénteki első nyilvános beszédében kitartott a költségvetési deficit csökkentése érdekében a gazdagok nagyobb megadóztatása mellett.
2012.11.12., hétfő 10:16

Ezzel még nem került nyugvópontra a republikánusokkal való viszálya, ám a külföldről számára érkező érkező politikusi jókívánságok viszont az amerikai  belgazdasági gondok mellett a közös külgazdasági problémák rendezésének fontosságára is felhívták az amerikai elnök figyelmét. Szerintük ez is segíthetne az amerikai gazdaságnak elkerülnie egy esetleges recessziót.

Mindenesetre nem volt véletlen, hogy Angela Merkel német szövetségi kancellár a legelsők között gratulált Obamának, és mindjárt németországi látogatásra hívta meg az újraválasztott amerikai elnököt, örömét fejezve ki afelett, hogy folytatódik a vele kialakult – ahogy fogalmazott – „szoros és baráti együttmüködés“. Ugyanakkor az Egyesült Államok és Németország közös feladataként emelte ki  többek között a globális pénzügyi és gazdasági válság leküzdését. A Németországban működő Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham in Germany) szintén a legelsők között tolmácsolta jókívánságait az újraválasztott amerikai elnöknek, egyben mindjárt tolmácsolva a tagvállalatai  kívánságait.

Az AmCham közleményében arra hívta fel a figyelmet, az európai adósságválság ellenére Obama elnöknek továbbra is pozitív magatartást kell tanúsítania Európa irányában, hogy helyreállítható legyen a piacokba vetett bizalom. Az Egyesült Államoknak és Európának közösen kellene kiutat találnia e válságból. Ugyanis az AmCham Germany szerint kulcsfontosságú az Egyesült Államok és Európa együttműködése a tartós növekedés és a globális versenyképesség szempontjából. Ezzel kapcsolatban Fred B . Irwin, a szervezet elnöke leszögezte: A transztatlanti gazdasági kapcsolatok jelenleg is erősek, és ezek a növekedés érdekében nagy potenciális lehetőséget rejtenek magukban az Atlanti Óceán mindkét oldalán. E gazdasági kapcsolatok a jövőben is stabilak maradnak, és még szorosabb együttműködésre számíthatunk” – emelte ki. az amerikai kamara elnöke.  

Az AmCham Germany közleménye ugyanakkor konkrétan leszögezte, a következő hónapokban Obama elnöknek továbbra is arra kell törekednie – és ehhez támogatást kell kapnia -, hogy az Európai Unió és az USA között folytatódjanak a tárgyalások egy szabadkereskedelmi egyezmény létrehozásáról. A nem vámjellegű kereskedelmi akadályok felszámolása az AmCham Germany szerint döntően erősíthetné az Egyesült Államok és Európa globális versenyképességét, s további, mintegy 1,5 százalékos növekedést eredményezhetne. A gazdasági növekedés révén pedig fontos impulzusok jönnének létre az Atlanti Óceán mindkét oldalán, munkahelyek teremtése érdekében.

Végül a közlemény külön kiemelte, hogy Németország továbbra is vonzó telephely az amerikai vállalatok számára, és ezért az Egyesült Államok Németország egyik legfontosabb kereskedelmi partnerének számít. A Németországban működő amerikai vállalatok különösen sokat profitálnak a német piac stabilitásából, Németország politikájából, a német munkaerő magas minőségéből, a német piac nagyságából és természetesen a magasan fejlett német infrastruktúrából – hívta fel a figyelmet az AmCham in Germany.


Kínában Hong Lei, a külügyminisztérium  szóvivője Pekingben közölte,  a kínai elnök, Hu Csin-tao és a miniszterelnök, Wen Csia-pao gratulált Barack Obama elnökké történt újraválasztásához. Hozzátette, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jó és stabil fejlődése megfelel a két nép alapvető érdekeinek, valamint kedvez az ázsiai–csendes-óceáni térségi és a nemzetközi békének és stabilitásnak. A szóvivő azt is elmondta, hogy a két ország együtt törekszik a bilaterális kapcsolatok fejlesztésére. Kína kész arra, hogy Amerikával közösen előmozdítsa a kínai-amerikai együttműködési partneri kapcsolatot.

Ugyanakkor a China Daily rámutatott, nem gyakran fordul elő egy évtizedben, hogy Kína vezetését és egy amerikai elnököt ugyanazon a héten választják meg. A befolyásos pekingi lap szerint Barack Obama újraválasztása sokkal kedvezőbb eredmény Kína számára, mintha Mitt Romney lett volna a győztes. Ennek pedig az az előnye, hogy Obama álláspontja Kínával kapcsolatban már jól ismert, és nem tartogat jelentős meglepetéseket a közeljövőben. Ez viszont segítséget nyújt ahhoz, hogy az átmenet az új pekingi vezetés számára viszonylag simán menjen végbe a Washingtonnal való politikai kapcsolatokat illetően. „A kiszámíthatóság és a stabilitás fontos megfontolás a legtöbb üzleti stratégiai döntéseknél” – emelte ki a kínai lap.

Ugyanakkor Csen Deming kínai kereskedelmi miniszter – a CCTV kínai tévé hét végi jelentése szerint – kijelentette, Kína mindent elkövet azért, hogy ne bonyolódjék kereskedelmi háborúba az Egyesült Államokkal. A kínai pártkongresszus sajtórendezvényén kifejezte azt a reményét, hogy az Obama adminisztráció a második ciklus során „abbahagyja Kínával szemben a protekcionizmust, és méltányos és szabadkereskedelmi környezetet hoz létre”. „De meg kell mondanom, ha mások megtámadják a vállalatainkat és az érdekeinket, meg kell védenünk a vállalatainkat.” Nagyon reméli – fejtegette a kínai kereskedelmi miniszter -, hogy az új Obama-adminisztráció teljesíti, amit megígért, és növeli a magas minőségű termékek exportját Kínába, egyben csökkentve, vagy megszűntetve a kereskedelmi protekcionizmust. „Ez előnyös az amerikai gazdasági növekedés számára” – fogalmazott. 

Zsang Licsuan, a  china.org.cn hírportál szemleírója is úgy látja, hogy az Egyesült Államok Kínával szembeni kereskedelempolitikáját illetően Obama második elnöki ciklusa jobb hírnek számít, mintha a republikánus ellenfele győzött volna. Ugyanakkor Obamára hárul az a feladat, hogy kihúzza az országot a recesszióból. Ezt pedig nem teheti egyedül, és a kulcsfontosságú kereskedelmi partnerei nem korlátozódhatnak csupán Mexikóra, Kanadára és az olyan ázsiai országokra, mint Dél-Korea és Japán. És ezért a lista élén Kínának kell szerepelnie. „A Kínával való együttműködés Amerika legjobb érdekeit szolgálja. ” „Reméljük, hogy Obama alaposan felülvizsgálja Kínával szembeni kereskedelmi politikáját, és konstruktívabb viszonyt alakit ki a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban” – fogalmazott a kínai szakíró.

Oroszország nevében Vlagyimir Putyin elnök is a legelsők között gratulált Barack Obamának elnökké történt újraválasztásához.  Ugyanakkor megismételte a neki korábban küldött meghívását, hogy látogasson el Oroszországba. Előzőleg Michael McFaul, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete jelezte, hogy Obama szívesen ellátogatna Oroszországba, és különösen Szentpétervárt szeretné felkeresni, ahol még sohasem járt – nyilatkozta az Ekho Moszkvy rádiónak. A nagykövet nem részletezte, hogy a látogatásra mikor kerülhetne sor. Ugyanakkor Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Hanoiban tartott sajtóértekezletén örömét fejezte ki afelett, hogy nem Romney republikánus jelöltet választották meg elnöknek, aki Oroszországot az Egyesült Államok első számú ellenségének tartja.

Obama „számunka érthető és kiszámítható partner, ami a legfontosabb a politikában” – hangoztatta Dmitrij Medvegyev. Az orosz miniszterelnök elismerte, hogy az Egyesült Államok gazdasági helyzete az egész világra kihat, így természetesen Oroszországra is. „Függetlenül attól, hogy szeretjük-e Amerikát vagy sem: sajnos, a dollár állapotától függ minden orosz család, a gazdaság globális jellege és magának az amerikai gazdaságnak az ereje miatt, amely még sokáig globálisan a legerősebb marad”- fogalmazott félreérthetetlenül az orosz miniszterelnök.  

Éppen ezért talán nem volt véletlen, hogy az oroszországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham in Russia) éppen az amerikai elnökválasztás küszöbén, ez év november 2-án Moszkvában tartott rendezvényén Szergej Satalov, az Orosz Föderáció pénzügyminiszter-helyettese adott tájékoztatást több mint 120 amerikai vezető menedzser részére az orosz adópolitika legújabb és tervezett változásairól, amelyek célja a kétoldalú üzleti tevékenység előmozdítása. A megbeszélést Andrew Somers, az Amcham in Russia moderálta. 

Igaz, ennek talán némileg ellentmondhat a The Moscow Times című angol nyelven megjelenő orosz lapnak az az október 29-i számában megjelent információ, amely szerint Oroszország – a külpiaci hálózat tervezett átszervezése keretében - az eddiginél több kereskedelmi kirendeltséget készül nyitni Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában. Megerősítenék az orosz kereskedelmi képviseleteket Brüsszelben, Genfben és Párizsban, mert e városokban az EU, a WTO és az OECD központjai találhatók. Ugyanakkor azonban csökkentenének, esetleg be is zárnának kereskedelmi irodákat, például az Egyesült Államokban és Kanadában. Ám nyilvánvaló, ha az amerikai-orosz kereskedelmi és tőkekapcsolatok bővülnek, ez a javaslat persze módosulhat.

És a kétoldalú üzleti kapcsolatok pozitív alakulása szempontjából az Egyesült Államokban Oroszországról kialakult kép árnyalttá tételéhez, javításához talán még az olyan interjú is hozzájárulhat, amelyet Valerij Gergiev világhírű orosz karmester, a szentpétervári Mariinszkij Szinház művészeti vezetője, egyszersmind a londoni filharmónikusok vezető karmestere adott, természetesen tökéletes angolsággal beszélve, a Bloomberg 2012. október 19-i esti adásában. (E New York-i globális gazdasági tévé adásait világszerte üzletemberek milliói nézik). Gergiev ebben elismerően szólt arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök kiállt az orosz kultúra fejlesztése, ápolása mellett. Ugyanakkor az orosz karmester igen meleg szavakkal emlékezett meg – ahogy fogalmazott – a mentoráról, az Egyesült Államokban is jól ismert néhai Sir Georg Soltiról, akivel az 1990-es évek első felében Oroszországban ismerkedett meg, miután a magyar származású karmester többször vezényelt koncerteket Moszkvában és persze Szentpéterváron is, ahonnan Gergiev származik. .

Természetesen az idő mutatja meg, hogy az Egyesült Államok partneroszágai vezető politikusainak várakozásai mennyiben vágnak egybe Barack Obama elképzeléseivel, mi valósul(hat) meg amásodik elnöki ciklus során. Mindenesetre jó jelnek tűnik fel, hogy az Itar-TASZSZ ez év november 10-i jelentése szerint az Egyesült Államok képviselőháza várhatólag e héten folytatja a vitát az Oroszországgal való kereskedelem normalizálásáról. Az orosz hírügynökség szerint a kongresszusi képviselők munkaértekezlete előreláthatóan kedden veszi fontolóra az Oroszországgal való kereskedelmet gátló úgynevezett Jackson-Vanik törvénymódosítás megszűntetését. Annak a képviselőházi bizottságnak az üléséről van szó, amely törvényjavaslatok kidolgozásával, beterjesztésével foglalkozik. E törvénymódosítás akár a jövő év januárjában történő megszűnetésének lehetőségére az Egyesült Államok moszkvai nagykövete is nemrég egyértelműen utalt az egyik orosz sajtószervnek adott minapi interjújában.

A szerző a MÚOSZ gazdasági tagozatának elnöke

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.