BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Coca-Cola

Segít-e a vállalatoknak a stratégiai megállapodás?

A héten egy újabb, korábban különadóval sújtott nemzetközi nagyvállalat, a Telenor kötött stratégiai megállapodást a kormánnyal. Akik már megkötötték a maguk szerződését, előnyöket látnak az együttműködésben. fenntartásaik inkább az elemzőknek és a körből egyelőre kimaradó cégeknek lehetnek.
2013.11.08., péntek 05:00

Szijjártó Péter, a miniszterelnökség államtitkára
Egyértelmű siker
„A megállapodások lényege, hogy elősegítsék a beruházásokat, növeljék a magyar beszállítók arányát, és k+f együttműködésre ösztönözzenek. Az ügy egyértelmű siker. Az Audi-munkatársak száma átlépte a tízezret. A Mercedes megkezdte az új CLA-modell gyártását, a Hankook megduplázza kapacitását. A Bridgestone 505 új munkahelyet hozott létre 70 milliárdból, a Jabil 450 új munkahelyet teremtett, a Lego új gyárat épít. A Suzuki új típus gyártását kezdte meg, a Stadler szolnoki gyára lett a vállalatcsoport 3. legnagyobb üzeme, a Huawei ide hozta európai exportközpontját, a GE 2 újabb üzem építéséről döntött. Mindegyik folyamatosan növeli a magyar beszállítói arányát.”

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója
Stabil alap
„A megállapodással a társasági adóalapunk csökken a kutatás-fejlesztési ráfordítások függvényében, miután a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégek az iparágat sújtó különadók erejéig leírhatják K+F költségeiket. Az együttműködéssel a kormány szem előtt tartja, hogy a Széll Kálmán terv vonatkozó intézkedései ne rontsák a hazai gyógyszergyártók, így a Richter versenyképességét. A megállapodás stabil alapot biztosít a hazai gyártókapacitásunk további bővítéséhez, valamint, hogy fenntarthassuk kiemelkedő innovációs tevékenységünket hazánkban. Kulcsfontosságú, hogy a stratégiai döntések a jövőben is az ország érdekeit szem előtt tartva, Magyarországon szülessenek.”

Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója
Párbeszéd
„Regionális versenyképességünk erősítése érdekében folyamatos párbeszédre van szükség a kormány és a magyar gazdaság szereplői között. A stratégiai megállapodás ennek teremtette meg a kereteit. További célja a hazai beszállítók arányának növelése és a magyar termékek exportpiacának bővítése. Cégünk például 2012. november végétől teljes egészében magyar almából készült gyümölcslevekkel és -italokkal látja el a hazai piacot. Keressük a lehetőségeket arra, hogy újabb beruházásokat hozzunk palackozó-üzemeinkbe. Tavaly júliusban avattuk fel új üdítőital-gyártósorunkat, a beruházás segítségével 2012-ben csaknem kétszeresére nőtt cégünk export árbevétele és idén is további bővülésre számítunk.”

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója
Előnyös
„Természetesen úgy gondoljuk, hogy egy stratégiai megállapodás, melyet egy nagyvállalat a magyar kormánnyal köt, mindenkinek előnyös helyzetet teremt, nemcsak a két szerződő fél, hanem az egész nemzet számára. Mint minden, Magyarországon működő vállalatnak, így nekünk is az az érdekünk, hogy a magyar néppel és immáron a kormánnyal együttműködve további erőfeszítéseket tegyünk a gazdasági növekedésért és az ország versenyképességének javításáért. Ezt a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva a szélessávú mobilinternet hálózatunk fejlesztésével, a mobilinternet hozzáférés terjesztésével, és a mobil hang- és adat alapú innovatív szolgáltatások nyújtásával szeretnénk elérni.”

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője
Külön előnyök
„Az adott helyzetben segítheti, nyilván ezért is kötik meg a megállapodásokat a kormánnyal. Mind az érintett vállalatoknak, mind az országnak jobb lenne azonban, ha a kiszámítható és kölcsönös bizalomra építő gazdaságpolitika hiányát nem ilyen stratégiai megállapodásokkal kellene pótolni. Ezek létrejötte ugyanis valójában arról tanúskodik, hogy a kormány nem képes kiszámíthatóságot garantálni a befektetők számára, hanem csak külön előnyök felkínálásával képes a bizalmukat elnyerni. Mindez rossz üzenet a gazdasági többi szereplője számára is és nem mellékesen csökkenti az érintett vállalatok és az állam viszonyának átláthatóságát is.”

Mosóczi László, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület ügyvezető elnöke
"A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület szakmai és érdekképviseleti tevékenységével már hosszú ideje hozzájárul az NFM döntés-előkészítő munkájához. Az október 31-én aláírt megállapodás ennek a tevékenységnek az elismerését jelenti, amely fontos mérföldkő szervezetünk életében és nem valósulhatott volna meg tagvállalataink támogatása nélkül. A következő hetekben egy olyan, a vasúti ágazat sikere érdekében fontos együttműködési javaslatcsomagot dolgozunk ki, amely tovább mélyíti a korábbi jó és szoros szakmai kapcsolatot a Minisztériummal. Ezek a területek - a teljesség igénye nélkül - a jogszabálytervezetek véleményezése, az Európai Uniós irányelvek és határozatok nyomon követése, valamit minden olyan kérdés, amely elősegítheti a közlekedési módok közötti versenyben a vasút térnyerését. A stratégiai megállapodásban rögzített célok elérése érdekében szervezetünk a jövőben szorosabb együttműködésre törekszik a vasúti ágazat érdekében közvetlen vagy közvetett módon tevékenykedő civil szervezetekkel is."

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.