BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
mozi

Naivitás lenne gondolni, hogy ahol pénzt osztanak, ott nincsen mutyi

2014.01.08., szerda 05:00

Szinte kimondani is jó, hogy idén tucatnál is több magyar filmet mutathatnak be a mozikban. Ezek között biztosan lesz olyan, amelyikre csak pár ezren ülnek majd be, de legalább ezentúl a filmek minőségén lehet majd vitázni és nem azon, hogy miért nem készültek évekig magyar filmek. Már nagyon ráfér egy normális év a hazai filmiparra. Ugyanis egy játékfilm megszületéséhez legalább száz ember munkája szükséges, de akad olyan produkció is, amely akár ezer filmes munkáját is igényli. Az új filmtámogatási rendszer beindulásával nem csak stúdiók, rendezők, színészek és producerek kaptak munkát, hanem végre a forgatókönyvírók, hangmérnökök, jelmez- és díszlettervezők, világosítók és kaszkadőrök is dolgozhatnak. Ennek mindenképpen örülni kell.

Biztos lesz olyan film, amelyről utólag elmondható lesz, hogy kár volt rá akár egyetlen fillér közpénzt is kiadni, de például a Coming out című vígjáték sikere mutatja, nem lehetetlen üzletileg is megtérülő filmeket gyártani. Évek óta nem volt példa arra, hogy egy magyar alkotásra egy hónap alatt 100 ezer néző jegyet váltson. Ebből pedig profitál a gyártó, a forgalmazó és persze a moziüzemeltető is.

Már csak arra kellene figyelni, hogy a mennyiség előbb-utóbb átcsapjon minőségbe is. Nem kell persze azonnal minden díjat elhozni a nemzetközi fesztiválokról, de nem szégyen ellesni néhány fogást mondjuk a francia filmesektől. A Magyar Nemzeti Filmalap mintegy ötmilliárd forintot oszthatott szét tavaly és az idén is ennyiből gazdálkodhat. Egy szűk kör dönti el, hogy ki, mikor és mennyit kap. Így az átláthatóság és kiszámíthatóság szempontjai nem biztos, hogy mindig érvényesülhetnek.

A nyertesek hosszú listája alapján azonban nem lehet állítani, hogy kizárólag politikai, baráti alapon születnének a határozatok. Azt azonban minden bizonnyal naivitás lenne gondolni, hogy ahol pénzt osztanak, ott nincsen mutyi. Abban is csak reménykedni tudok, hogy utólag minden adóforint felhasználásról tételesen elszámoltatják a filmgyártókat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.