BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energia

Siemens-vezér: létkérdés a hatékonyságnövelés

Markáns gondolkodásbeli változást jelez, ha egy, az elmúlt évszázadban a kőolajból is meggazdagodott család sarja jelenti ki – részben az erkölcsre hivatkozva –, hogy az alternatív energiáké a jövő.
2014.10.16., csütörtök 05:00

„Most az energiahatékonyságba, az alternatív energiába kell befektetni. Gazdasági értelemben és erkölcsileg is ez a helyes döntés” – mondta Valerie Rockefeller Wayne, a Rockefeller-alap képviselője a New Yorkban rendezett klímacsúcson a múlt hónapban. Ez annak tükrében is érdekes, hogy a milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Rockefeller család amerikai olajmezőkből gazdagodott meg. Ha ők mondják, hogy a fosszilis energiahordozókról tiszta, megújuló energiaforrásokra váltanak, arra mindenki joggal kaphatja fel a fejét. A mögötte rejlő üzenetet szintén érdemes meghallani: az energiahatékonyságnak és általában a hatékonyságnak is nagyobb szerepet kell tulajdonítani egy élhetőbb jövőért. Mindez a vállalatok versenyképességének megőrzését is segíti.

A vállalatok számára nem csak járulékos haszon, de gazdasági létkérdés a hatékonyságnövelés. Szerencsés helyzet – és talán az európai gondolkodásból fakadó, mentalitásbeli előny is –, hogy az öreg kontinens vállalatai korán felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. Saját vállalatunk fejlesztéseinek középpontjában mára szintén a környezetbarát technológiára épülő termékek és szolgáltatások állnak, az ezeket összefoglaló „környezeti portfolió” tavaly a vállalatunk összbevételének több mint 40 százalékát tette ki.

Magyarországon az energiafogyasztás mintegy harmadát az épületek üzemeltetése jelenti. A lakóházak mellett ebben kiemelkedő a vállalatok felelőssége is. Már egy olyan kis lépés is, mint az, hogy 20 évvel ezelőtt zöldtetőt építettünk a budapesti telephelyünk épületeire mérhető és kimutatható hasznot eredményez az üzemeltetésben; energiafelhasználásunk mértéke bizonyítottan csökkent. A sok helyen még mindig elavult fűtési rendszereket vagy a gyakran elavult technológiai berendezések magas energiafogyasztása magát a működést teheti elavulttá. A jövő energiahatékony épületeinek kulcsa ezért az épületek teljes életciklusára való felelős tervezés.

A saját üzleti működésben is meg lehet találni a hatékonyabb megoldásokat, megtenni a szükséges lépéseket, befektetni a jövőbe. Például már egy új villamosmotor beépítése a régi helyére is jelentős energia-megtakarítást hoz, a költség pedig akár 2-3 év alatt megtérülhet. Ipari automatizálási és hajtástechnikai termékekkel azonban nem csak az energiaköltségek csökkenthetőek, de hatékonyabb gyártási folyamat jöhet létre: egységnyi idő alatt több, magasabb minőségű termék, ami megkérdőjelezhetetlen sikertényező a versenytársakkal szemben. A piachoz igazodva pedig az Európai Unió elvárásai is egyértelműek ebben a kérdésben: jogszabály-módosításokkal ösztönzi a hatékonyabb energiatermelési, -felhasználási megoldásokat. Vállalatunk idén először pályázatot is hirdetett azért, hogy megtalálja és minél szélesebb körben megismertesse azokat a jó példákat, amelyekkel a hazai vállalatok már ma is jelentősen növelni tudták hatékonyságukat.

Az élet minden területén fontos a hatékonyságnövekedés. Egy új mágneses rezonancia készülék például gyorsabban, káros sugárterhelés nélkül tud jobb minőségű radiológiai felvételt készíteni. Rövidülnek a várólisták, növekszik a diagnosztikai biztonság, kevesebb a betegállományban töltött óra, de járulékos haszon a felvételek digitális tárolása és az azokhoz való gyors hozzáférés is.

Mikor olyan nagy ívű gondolatokról olvasunk, mint egy ország energiahatékonyságának növelése, nem szabad elhanyagolnunk az apróbbnak tűnő, de kulcsfontosságú tényezők vizsgálatát, mint például a vállalatok által betöltött szerep. Fontos, hogy mindenki a jövőre is gondoljon döntései meghozatalakor, és tegye meg a megfelelő lépéseket.

Éppen így gondolkodott Werner von Siemens is, aki 1884-ben ezt írta testvérének: „nem fogom feláldozni vállalatunk hosszú távú jövőjét rövid távú előnyökért”. Ezt a gondolkodásmódot kell szem előtt tartanunk, hogy továbbra is prosperáló, élhetőbb jövő várjon majd unokáinkra.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.