BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
devizahitel

Bod Péter Ákos: talán mégsem a devizahitellel volt a baj

2014.11.05., szerda 05:00

A magyar politika több nekiveselkedéssel végleg megszünteti a lakossági devizahitelt. Hét év óta a hatalom jogszabályi tiltásokkal, diktált árfolyamokkal, magánszerződések átszerkesztésével mélyen belenyúl a privát szférába és a gazdasági viszonyokba. A sok százmilliárd forintos vagyoni átrendezések végső számláját még nem látjuk, a teher nagy része a tisztességtelen üzleti gyakorlatban államilag elmarasztalt bankszektorra jut. Nehéz felmérni, hogy miként formálta át társadalmunk gazdasági világképét, értékrendjét, várakozásait, a piaci intézményekbe vetett bizalmát a politikai aktivizmus. Mindezt azért, hogy magyar polgár ne adósodjon el más országok devizájában.

Eközben félmillió fölé nőtt azon magyarok száma, akik kivándoroltak, jórészt Nyugat-Európába, hátrahagyva támogatandó rokonokat, kapcsolatokat, kötődéseket. Százezrek rendszeresen kijárnak munkát végezni, főként az euróövezet országaiba. A fizetési mérleg statisztikáinkban már jelentős tétel a magyar vendégmunkások hazautalása. Nyugatról pedig turizmus, munkavállalás és más üzleti aktivitás keretében milliók jönnek, és költenek euróban fogorvosra, nőgyógyászra, ingatlanra, a legkülönfélébb szolgáltatásokra. E mozgások eredőjeként hazánkban milliók használják naponta az eurót.

Amint a viccek zöme csak a csecsemőknek új, a deviza mindennapos jelenléte is csak azoknak újszerű, akik nem éltek itt a korábbi évtizedekben. Harminc éve a német márka és az osztrák schilling volt a leggyakoribb parallel valuta a dollár és a svájci frank mellett. A „dolláros boltokban” olyat vehettünk, amit forintért nem árusítottak: skót viszkit és Fa szappant. Első nyugati autómat, egy Golfot, magam is a legálisan tartott keményvalutás számlámról vásároltam még 1990 előtt.

Mindezt érdemes feleleveníteni, hogy lássuk: a magyar gyakorlatba mélyen beépült a deviza használata. Igaz, hosszú időkig nem nyújtottak magánszemélynek devizában lakáshitelt (forintban sem), ám az árfolyamváltozás fogalmával és gyakorlati következményeivel széles rétegek megismerkedtek megtakarítóként. Majd jött a rendszerváltozás menetében a liberalizálás, a kétezres évek legelején pedig beköszöntött a tartósnak kinéző négy százalékos gazdasági növekedés. Ebben az optimista néhány évünkben esett meg, hogy a zömében külföldi tulajdonú bankok kampányszerűen kezdték terjeszteni devizás hiteltermékeiket.

Nem akarom itt a szerecsent mosdatni, csak emlékeztetek, hogy 2002 körül úgy nézett ki: hazánk véges időn belül áttér az euróra. Már az első Orbán-kormány a korai átvételben látta a magyar nemzeti érdeket (szerintem helyesen), a rákövetkező kormány pedig az eurózónába való belépés konkrét dátumát is megnevezte. Amikor tehát – jó magyar szokás szerint túlzó lendülettel, a figyelmeztető hangok negligálásával – nekilendült a külföldi pénznemek használta, még szó sem volt a céldátum tologatásáról, majd annak feladásáról. Pénzügyi szabadságharcról, az unióból való „óvatos kihátrálás” latolgatásáról meg pláne nem.

De hagyjuk a zavaros ideológiákat, és csak a kemény tényeket nézzük. Tíz éve logikus volt az hosszú távú euróhitelezés gondolata (de többletkockázatot hordozott a svájci vagy japán pénznem), ám akkor is csak azoknál, akik a jövedelmi viszonyaikból fakadó „természetes hedging” miatt nyugodtan eladósodhattak. Mára a migrációs folyamatok révén hazánk sokat hasonult a térség országaihoz, amelyekben a vendégmunkások hazautalásai és a családi cégek devizaügyletei miatt széles körben lett objektív alapja az euróhitelezésnek.

A devizában való megtakarítást ma is forszírozza az állam, lásd a prémium euró államkötvény reklámját („több mint üzlet”). Ha megtakarítóként államilag engedélyezett az árfolyamkockázat vállalása, akkor – alkalmas ügyfélkörben – a hitelfelvevőt sem kell ügyefogyottnak nézni. Szóval talán mégsem a termékkel volt a baj, hanem azzal, ahogyan a devizahitellel bántak a felelősséget ma sem vállaló szereplők.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.