BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NAV

NAV másként

2014.11.05., szerda 13:48

Magyarországon a Magyar Nemzet újságírója jobb helyzetben van, mint az adóhatóságot felügyelő miniszter, ha a NAV elnöknőjétől meg akarja tudni, hogy rajta van-e az amerikai kitiltási listán. Legalábbis ez következik abból, hogy Varga Mihály miniszter a napokban azt mondta: ő nem kapott információt Vida Ildikótól a munkavégzésével kapcsolatos lényeges információról (magyarul az amerikai kitiltásról).

A jobboldali lap újságírója viszont megkapta ezt az információt, ugyanis a NAV-vezető a Magyar Nemzetnél coming outolt. Persze a nemzetgazdasági miniszter meg sem kérdezte elmondása szerint. Miért is tenné, olyan sok ember dolgozik az adóhivatalban, ha mindegyiket végigkérdezné, akkor sohasem lenne jövő évi költségvetésünk. Vida Ildikó azért volt olyan jó hozzá, hogy azért az interjú megjelenése előtt közölte vele, rajta van a listán. Igazán nagyvonalú gesztus. Most pedig megy a pingpong, hogy Vida Ildikó a kormány tagjai közül mikor, kivel és mit közölt. Ha nem Vargával közölte, akkor vajon kivel? Varga főnökével?

Ha Vida Ildikó vezető közhivatalnokként a kitiltásáról való tudomásszerzés után nem közölte azonnal ezt a tényt a kormányzati feletteseivel, akkor fel kell menteni. Ezzel ugyanis röhejessé tette a kormány tagjait és súlyosan sértette az adóhatóság tekintélyét. Ha megtette – Vida Ildikó azt állítja, hogy valakinek azonnal elmondta –, akkor viszont azoknak kell erről elszámolniuk a nyilvánosság előtt, akik az információt eddig visszatartották.

Akár egyik, akár másik történt, a lehető legnagyobb hiba ilyen hosszú ideig sumákolni. Az egyetlen járható út az lett volna, hogy egy napon belül kiállnak a nyilvánosság elé, közlik a tényeket és levonják az ebből fakadó konzekvenciákat. Ha ugyanis ezt hetekig nem teszik, akkor azt a gyanút erősítik, hogy van mit takargatniuk, megalapozott lehet az amerikai döntés.

Azt ugyanis leírhatjuk, milyen érzés olyan ország állampolgárának lenni, amelyben az adóhatóság elnöke korrupciós gyanú miatt nemkívánatos személy az Egyesült Államokban. Röviden: rossz. És nem csak azért, mert a NAV-rövidítésről innentől már az jut majd az eszünkbe, hogy Nincs Amerikai Vízum.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.