BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
szerencsejáték

Online szerencsejáték: sok hűhó semmiért

2014.11.28., péntek 05:00

A netadó kapcsán sokak számára kiderült, hogy a kormány nem érti az internetet. Ennek azonban sokkal ékesebb példája, amit a NAV és a médiahatóság mutat be nyár közepe óta az illegális online szerencsejáték oldalak blokkolásával. Legalábbis blokkolnának, ha tudnának. Jelenleg azonban a belefeccölt tengernyi energia ellenére csak bottal ütik a Máltáról és Gibraltárról üzemeltetett weboldalak nyomát. De amit a kormány produkált az elmúlt pár évben a távszerencsejáték szabályozása és adóztatása kapcsán, arra sem lehet nemzetközi példát találni. Megannyi törvénymódosítás, végrehajtási rendelet, parlamenti vita után végül most ott tart a történet, hogy az online sportfogadás a Szerencsejáték Zrt. monopóliuma marad, online kaszinója pedig csak annak lehet, akinek normál kaszinója is van. Ebbe a kategóriába most Andy Vajna és Szima Gábor tartozik. Utóbbi üzletember egyelőre a nemrég megnyitott két kaszinójával van elfoglalva, az online kaszinó most még nem aktuális számára.

Ha ez volt a cél, akkor ide rövidebb úton is el lehetett volna jutni. Kár volt a különböző tervezeteket köröztetni az EU-ban és kár volt a kilátásba helyezett koncessziós pályázatok és szerződések feltételeiről megannyi papírt teleírni. Pályázat ugyanis nem lesz, így pedig állami bevételek sem. Marad az illegális működés és a kőkorszaki blokkolási próbálkozások. A nemzetközi online szerencsecégeket persze nem igazán érdekli a magyar piac, hiszen bevételeiknek szinte kimutathatatlan töredéke származik innen.

A blokkolás azonban csak egy eszköz a sok közül. Az állami lottótársaságok nagyon örülnének például, ha a bankok zárolnák a játéktranzakciókat, kifizetéseket. Szintén tiltanák az illegális oldalak reklámozását. Meglehetősen nagy erők állnak velük szemben. Ameddig például az egyik cég lesz a Bayern München és a Real Madrid főszponzora is, addig aligha szigorodik a rendszer. A távszerencsejáték tipikusan olyan terület, ahol nem a magyaroknak kellene unortodox módszereket kitalálni, elég lenne az uniós normákat követni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.