BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
dohány

Szokások rabjai

2014.12.23., kedd 05:00

Nagyon érik az újabb WHO-díj Orbán Viktornak. A miniszterelnök ugyanis már tavaly is kiérdemelte a világszervezet elismerését a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért, pedig akkor még éves szinten 9 milliárd szál fölött volt a fogyasztás. Idén pedig tovább tisztult a magyarok tüdeje, ugyanis az adóhatóság jövedéki statisztikái szerint októberig csak 6,3 milliárd szál cigarettát szívtak el. Mivel idén havi 700 millió szál volt a rekord, ezért valószínűsíthető, hogy bőven 8 milliárd szál alatt marad az elfüstölt mennyiség.

Elvileg a berögzült, rossz és káros szokásoktól nagyon lassan és nehezen lehet csak megszabadulni. A kormány intézkedései miatt azonban ez gyorsan és könnyen megy a magyaroknak. A dohányfogyasztók a NAV szerint a cigarettáról áttértek a jóval olcsóbb fogyasztási dohányra és inkább saját maguk töltik a cigarettát, mint hogy azt készen vásárolják, ráadásul kevesebb dohánnyal is töltik meg, mint a gyárak. És nem csak a dohányzási szokások változnak. Bár a konzervatívok alapesetben nem szeretik a változásokat, az elmúlt években mégis gyökerestül felforgatták például az utazási, bankolási és tévézési szokásokat is, jövőre pedig a vásárlási szokások vannak soron, de a szegények tán a temetkezési szokásukon is változtatni lesznek kénytelenek. A cél, az új és jobbnak hitt szokások rögzítése.

Statisztikai adatok szerint évente több mint 20 ezer ember hal meg a dohányzás okozta megbetegedések miatt és Magyarország nemzeti össztermékének 1,7 százaléka „vész el” a dohányzás miatt évente. A mérleg pozitív oldalához tartozik majd, ha ez a jövőben csökkeni fog. Ugyanakkor a feketekereskedelem borítékolható terjedése miatt mindez kétséges. Félő, hogy rosszabb és károsabb szokások rögzülnek. Az illegális cigaretta ugyanis károsabb az egészségre, ráadásul a jövedéki adóbevételek is csökkennek. Mivel azonban ezeket a szokásokat kétharmaddal rögzítik, ezért nehéz lesz tőlük megszabadulni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.