BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Veszprém

131/198 - Időben figyelmezetik-e a Fideszt?

2015.02.24., kedd 05:00

Túlzás lenne azt állítani, hogy más napra ébredt a magyar politika a Fidesz vasárnapi veresége után, pedig elveszítette kétharmados parlamenti többségét a kormánypárt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a választás eredménye ne lenne képes változtatni a Fidesz politikáján.

Önmagában a kétharmad hiánya nem korlátozza különösebben a kormányzó párt törvényhozási, hatalomgyakorlási lehetőségeit. A Fidesz betonozott ugyanis kétharmadossá minden olyan változást, amelyet nem szeretett volna hatalma múltával veszni látni. A kormány és a Fidesz előtt nem maradtak olyan törvények, amelyeket mindenképpen meg akart volna változtatni, de most kétharmad hiányában nem tehet meg. Lényegében saját magába botolhat csak, ha kiderül, hogy egy korábban kétharmadossá tett szabályon mégis változtatni kellene, de egyedül már nem képes rá.

A második kétharmad elvesztésének azonban a praktikus törvényhozási korlátnál jelentősebb következménye lehet a politikai üzenete. Veszprémben ugyanis nem egy remek teljesítményt nyújtó jelölt és ellenzék mért sima vereséget a Fideszre. Nem az ellenzék mutatta meg, miként lehet legyőzni a kormánypártot, hanem a Fidesznek üzente meg az ottani választók többsége, hogy elég volt.

Egy időközi választás mindig jelzést ad a kormányzó erőnek arról, hogy a választói mennyire elégedettek vele. Megteszik ezt a közvélemény-kutatások is, de tétmeccsnek csak a választás számít. A pályáról most vesztesen levonuló Fidesz pragmatikus vezetője minősítheti a történteket egyszeri kisiklásnak, de juthat arra a következtetésre is: a sikert eddig meghozó hívószavak és intézkedések elkoptak, újakra van szükség ahhoz, hogy a párt visszanyerje a politikai erejét, de legalábbis ne veszítsen belőle többet.

A változtatáshoz ez a vereség még kevés, de a változtatás szükségességének felismeréséhez már elég lehet. A figyelmeztetés időben jött, hiszen most még csak 131/198 lett a 2/3-ból.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.