BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
fogyás

A mérleg megmutatja

2015.07.15., szerda 05:00

Fogy a magyar, de nemcsak úgy, ahogy eddig hittük. Egy évtizedes távlatot vizsgáló kutatásból most már az is kiderült, hogy a magyarok sokkal kevesebbet esznek, mint korábban. Szó szerint: kilóra. Ebből automatikusan nem következik, hogy fogynak is, de a változás és annak összetétele alapján azért valószínűsíthető, hogy így van.

Ez a kutatás nem foglalkozik azzal, hogy kik és milyen okból esznek valamiből kevesebbet vagy többet, valamint a „feketén” előállított és/vagy vásárolt élelmiszereket sem tartalmazzák az adatok. A magas áfaszint miatt sokat emlegetett „fekete” élelmiszer-gazdaságnak biztosan lehet ugyan szerepe a mért csökkenésben, de ettől függetlenül is kirajzolódik a fogyasztói szokások változása. Ezekre az adatokra alapozva sikeresebben lehetne befolyásolni és fejleszteni a kereskedelmet és az agrárgazdaságot. Az élelmiszerpiacon ugyanis a vásárló nemcsak a pénztárcájával, hanem a hasával is szavaz. Például egy kedvezményes áfakulcs bevezetésénél nem árt felmérni, hogyan változtak a húsfogyasztási szokások. Mert bizony változtak, éppen a most kedvezményt kapó sertéshús javára. Áfakedvezmény nélkül is.

A kormánynak az áfacsökkentéssel adócélja volt, nem népegészségügyi. Aligha folyt a kormányban késhegyig menő vita a nemzetgazdasági miniszter és az egészségügyet felügyelő Balog Zoltán között arról, hogy üdvös cél-e tovább növelni a sertéshúsfogyasztást, vagy éppen ellenkezőleg, a baromfit kellene kedvezményben részesíteni (vagy legalább nem hátrányba hozni), netán a halat.

Az étkezési szokások megváltoztatása éppen olyan bonyolult folyamat, minden piaci szereplő szeretne diktálni a fogyasztónak, de ez még a legnagyobbaknak is csak ritkán sikerül. Az képes a legjobban befolyásolni a fogyasztók döntését, aki a legjobban figyeli azokat. Kilóra, forintra. Hatástanulmány – így hívták a mára a magyar jogszabály-alkotási folyamatból teljesen kikopó papirost, amely azt volt hivatott felmérni, mi lesz a hatása a tervezett döntésnek. Ha már ez nincs, időnként megtenné már egy KSH-tanulmány is. Végül is ezért dolgoznak ott.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.