BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
börze

Kiskapuk

2015.08.04., kedd 05:00

Lassan negyven éve annak, hogy a pekingi vezetés bevezette az egykepolitikát. A demográfiai robbanás ellensúlyozásaként kialakított korlátozás kétségtelenül elérte hatását, ám az eltelt idő megmutatta: nem várt mellékhatásai hosszabb távon menthetetlen károkat okoznak a kínai társadalomban.

Több mint három évtized kellett ahhoz, hogy Peking ezért enyhíteni merjen a szigorú családpolitikai rendszeren. Meglátjuk, mennyi idő fog eltelni, amíg újabb nem várt negatív következményekkel fog szembesülni a világ legnépesebb országa, egyben a világ második legnagyobb gazdasága, egy olyan gazdaság, amelyet az egykepolitikához hasonló módszerekkel próbál irányítani a Kínai Kommunista Párt vezetése. Nem szigorral, hanem szigorú tervezéssel: a márciusi parlamenti ülésszak idején, aztán az év fennálló ötven hetében finomhangolásokkal.

Már amennyiben finomhangolásnak lehet nevezni azt, hogy kétségbeesetten próbálnak úrrá lenni olyan mellékhatásokon, mint például a hitelbuborék, aztán az ellene elfogadott szigorítás miatt elburjánzó árnyékbankrendszer. Vagy a túlzott tőzsdei szigort ellensúlyozó lazítások nyomán kialakuló lufi és most az azt korrigáló zuhanás, amelyet megint csak tűzoltásszerű eszközökkel igyekeznek finomhangolni.

És most megint csak szembesülniük kellett azzal: a piacok nem a kínai parlament ülésszakához, de még csak nem is a pekingi vezetés korrekciós próbálkozásaihoz igazodnak. Már ha nem számolunk azzal, hogy a szabályozási kiskapuk kihasználása és a szabályozási labirintus kikerülése mennyiben változtatja meg a részvénypiacok mozgását is.

De aligha van olyan bróker Kínában is – legyen bármilyen törvénytisztelő állampolgár –, akit eligazítanának a tűzoltásszerű kérések és ajánlások. A világ többi részére még ennél is kevésbé hatnak azok a lépések, amelyekkel Pekingben próbálkoznak. Egyszerűen túl messze van.
Az egykepolitikának volt egy kiskapuja: a távoli, falusi vidékeken nem korlátozták több gyermek születését. Talán abba is jobb lenne belenyugodni: a sanghaji börze túl messze van ahhoz, hogy kézzel lehetne irányítani.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.