BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Fornetti

Kiszálló

2015.08.06., csütörtök 05:00

Rövid időn belül a második magyar bezzegvállalkozást felépítő milliárdos érezte úgy, hogy cége elérte a korlátait, saját erőből nem tud tovább növekedni, így ki kell szállni, illetve le kell mondani az irányításról. Egy saját maga által felépített családi vállalkozásnál ez a legnehezebb üzleti döntés egy tulajdonos számára, hiszen az elhatározásnak nagyon erős érzelmi szálai is lehetnek, amelyek visszatántoríthatják a cégépítőt a racionális döntéstől.

A Fornetti most bejelentett eladása annyiban más, mint a Szentkirályi-sztori, hogy ennél a gyorsfagyasztott pékáruból birodalmat létrehozó Palásti József és a céget vezető Szabó József teljesen kiszállt a felépített cégből, csak tanácsadóként maradnak, ami egy ilyen üzletnél a vevő természetesnek számító biztonsági intézkedése. A Szentkirályinál Balogh Levente nem szállt ki az üzletből, de lemondott a többségi tulajdonlásról, hogy a márka egy nagyobb csoport részeként növekedni tudjon.

A dilemmájuk nem egyedi, jár még néhány magyar self-
made man milliárdos hasonló cipőben. Létrehozott egy cégbirodalmat, de a következő lépcsőhöz annyi pénz kellene, amennyi neki nincs, ha viszont nem fejlődik, azt kockáztatja, hogy akár még csökkenhet is cégének értéke, piaca. Választani kell: növekedni, összefogni vagy kiszállni. Összefogni viszont nem mindig van kivel, van, amikor csak felvásárlójelöltek akadnak a partnerek helyett.

A Szentkirályi és a Fornetti is tanítható fejezet a rendszerváltás utáni hazai gazdaságtörténelemből. Előbbi arra példa, miként válhat egy magyar márka pillanatok alatt piacvezetővé a multikkal szemben is. Utóbbi pedig arra, miként lehet egy hagyományosan lokális üzletből, a pékségből országos hálózatot építeni. Mindkettőnek akadt követője, de övék volt az úttörő szerep a kis magyar kapitalizmusban. Nagy halakká nőttek itt, de nem lettek elég nagyok ahhoz, hogy ők vásároljanak fel másokat. Márpedig a kapitalizmus már csak olyan, hogy a nagy halak általában megeszik a kicsiket. Vannak ágazatok, ahol vagy nagy hal lesz valaki, vagy azok tápláléka.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.