BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Waberer’s

Kellett már egy jó hír

2015.10.07., szerda 05:00

Mint a Messiást, úgy várták már a Waberer’st a Budapesti Értéktőzsdén. Nagyon kellett már egy jó hír a tőzsdének, az idei év ugyanis annyira rosszul sikerült, hogy a 25. születésnapra tervezett nagyszabású partit is lecserélték végül egy szerény megemlékezésre.

Az első csapás a piacnak a Wizz Air tulajdonosainak a döntése volt, miután a cég részvényét februárban nem a pesti, hanem a londoni parkettre vezették be. Ugyanezekben a napokban kitört az első, bankcsődökkel megspékelt brókerbotrány a Buda-Cashnél, amelyet két másik követett. A tőzsdei cégekkel sem volt minden rendben: a felszámolás alatt álló BTel is hosszú botránysorozatot követően távozott a parkettről.

A korábbi évek sem sikerültek jól a BÉT-en. A forgalom már évek óta csökken, az idén van ugyan valamicske növekedés, de az a 9 milliárd forint, amennyiért az azonnali részvénypiacon naponta ügyleteket kötnek, édeskevés ahhoz képest, hogy ebben az évben a budapesti volt a negyedik legjobban teljesítő börze a világon. Ez nem csoda, hiszen a jó papírok is folyamatosan fogytak az elmúlt években, kivezették az Egist, a Danubiust és a TVK-t. A tőzsdére került, irreálisan magas árfolyamon bevezetett új részvények pedig leginkább csak a pakettjüktől megváló tulajdonosok vagyonát gyarapították, a kisbefektetőknek csalódást okoztak, az intézményeket pedig nem érdekelték.

A CIG Pannónia papírjait a lakosság vásárolta fel öt éve, 938 forintos árfolyamon, a részvény ma már 160 forint alatt forog. A Norbi Update után sem kapkodtak az alapkezelők, és hiába volt az idén hatalmas rali a BÉT-en, aki egy éve vett a papírból, pénzének a felét már elbukta, miközben a fő tulajdonos egy gyorsan nevetség tárgyává vált levélben próbálta elmagyarázni, miért is jó befektetés a cége. Wáberer György azonban nem Schobert Norbi – a befektetők legalábbis ezt remélik, és azt, hogy végre egy normális, növekedésre képes, jó sztori érkezik a parkettre, amiből ők is profitálhatnak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.