BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Clinton

Egész évben nőnap

2015.12.30., szerda 05:00

Is God black? Yes, she is – mondja a régi viccpoénból lett graffiti. Vagyis, hogy az Isten fekete – és nő. Ha kicsit lejjebb szállunk, és csak a Föld leghatalmasabb – na jó, egyik leghatalmasabb – vezetőjére gondolunk, akkor a fekete már megvolt, van még egy éve a hatalomban. Most, ha az előrejelzések nem csalnak, egy nő következik, aki ráadásul egy másik, mifelénk hátrányos helyzetű csoportba is tartozik: bőven nyugdíjas korú, mi több, nagymama.

Hillary Clintont két héttel a 69. születésnapja után választhatják meg az USA elnökének – ugyan még a demokrata párt elnökjelöltségét se nyerte el hivatalosan, de a fogadóirodákban toronymagasan vezet a szóba jöhető vetélytársak előtt, legyenek bár demokraták vagy republikánusok.

Ha nem jön közbe semmi, akkor 2017. január 20. után a világ néhány kulcspozíció­jában nő ül majd: Hillary Clinton olyanokhoz társulhat, mint a Federal Re­serve elnöke, Janet Yellen, a német kancellár Angela Merkel, az orosz jegybankelnök Elvira Nabiullina, sőt az IMF-vezér Christine Lagarde is hivatalban lehet. Igazából persze egyikük sem jelenthet már nagy szenzációt, hiszen nagyon körül kell nézni a világban annak, aki olyan országot akar találni, amelynek vezetője – puszta kíméletből – távol akarja tartani a nőket a vezetői posztoktól és különösen a politikától. Lesz még ilyen jövőre?

Milyen év lehet 2016? Ezt a kérdést tettük fel kollégáinknak az év végén. Itt olvashatja, mit várnak a Világgazdaság munkatársai az új évtől.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.