BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munka

Menj el innen, fiatal

2015.12.30., szerda 05:00

Ha kívánni kellene, milyen év jöjjön, azt kérném: olyan, amelyben a barátaimat nem üldözik külföldre a lehetetlen körülmények, és amelyben a fiatal dolgozóknak reális alternatíva az itt maradás. De ha tippelni kell, azt mondom: nem ilyen év lesz.

Látványos rosszabbodást nem várok, marad a langyos posvány. Ahol a lassan harmincas Y-generáció tagjainak, akik pár éve egyetemistaként a nagy önmegvalósításra törekedtek, már csak az a céljuk, hogy kigazdálkodják a horrorisztikus lakás- vagy albérletköltséget, akinek gyereke van, az meg tudja adni neki a minimális anyagi biztonságot. És nem a szegény, leszakadt rétegről van szó, hanem azokról, akik a középosztály lehetnének. Közben pedig majd jövőre is tudomásul vesszük, hogy a közbeszédet egy újabb jól felépített ellenségkép elleni harc uralja a mi problémáink helyett.

Jellemző, hogy jót egyedül ott várok abban, amire az állam is hat: végre felépül a csapatom stadionja is (és most skizofrén módon igyekszem félretenni, amit egyébként gondolok a stadionépítésekről). A foci tényleg összehozza a nemzetet, legalábbis ha sikerül jegyet szerezni az Eb-re, ott lesz esélyem találkozni olyan ismerősökkel is, akiknek másképp eszükbe sem jutna Magyarországgal törődni. A többiekkel marad az évenkénti egyszeri találkozás – de legalább a karácsony és szilveszter közti idő az ő látogatásuk miatt is ünnepi lesz.

Milyen év lehet 2016? Ezt a kérdést tettük fel kollégáinknak az év végén. Itt olvashatja, mit várnak a Világgazdaság munkatársai az új évtől.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.