BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
női munka

Nő, dömpingben

2016.03.11., péntek 05:00

Minden és mindennek az ellenkezője is igaz – így összegezhető a heti nőnapi elemzésdömping. Ám a sok sablonmegállapítás között akadt meglepetés is. A statisztika ugyanis ápol és eltakar: ha használója nem akarja, akkor a globális számok nem bontják ki a valóság minden részletét. Vegyük például a The Economist felmérését, melyből kiderült: Izland, Norvégia, Svédország és Finnország után Magyarországon a legjobb dolgozó nőnek lenni. A lehetséges 100 pontból 70,4-et ért el az ország, ami kifejezetten jó eredmény. Meglepő, ugye? Pedig sok tényező összesítéséről, tehát komplex mutatóról van szó. Szerepel benne például a férfiak és nők keresete közötti különbség – meglehetősen kicsi –, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó fizetett időszak – kiemelten hosszú –, és a szenior menedzser pozícióban sem rossz a nők aránya, majdnem 40 százalékos.

Ám van az éremnek másik oldala is. A Közép-európai Egyetem oktatói által működtetett Defacto blog alapján árnyaltabbá válik a kép. Magyarországon a magas jövedelműek körében a nők a férfiaknál 26 százalékkal keresnek kevesebbet. Ezzel a sereghajtók közé tartozunk az EU-ban. Az alacsony és közepes jövedelműeknél tényleg kicsi a nők bérhátránya. Az előbbinél meghatározó a minimálbéresek aránya: a férfiaknál és a nőknél egyaránt. A közepes jövedelműeknél pedig „csak” 8,7 a nők bérhátránya. Vagyis kezdetben még van egyenlőség, a csúcsok felé közelítve azonban eltűnik.

S hogy miért van ennek jelentősége? Például versenyképességi okokból. Felmérések sokasága bizonyítja, hogy a diverzitásnak gazdaságot ösztönző hatása van. A McKinsey globális felmérése szerint a következő alig tíz évben összesen 28 ezer milliárd dollárral növekedne a világgazdaság, ha megvalósulna a nők egyenjogúsága a munkaerőpiacon. A nők képzettségben, felkészültségben sok országban már a férfiak előtt járnak, ezért számszerűsíthető az a kár is, amelyet mellőzésük okoz a vezetői szinteken. Az üzleti döntéseknek is jót tesz, ha különböző gondolkodású emberek más-más aspektusból elemzik az adott helyzetet. Az Opten azt mutatta ki például, hogy a tisztán férfimenedzsmenttel, illetve tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások tíz százalékkal rosszabb kockázati besorolást érnek el, mint azok, amelyeknek a vezetésében egy vagy több nő is van. A női vezetők ugyanis nem annyira impulzívak, hosszabb távra terveznek, jobban becsülik munkatársaikat, és összességében megbízhatóbbnak tűnnek.

Ehhez képest Magyarországon 1,1 millió munkavállaló tartja sürgetőnek, hogy munkahelyén lépéseket tegyenek a nők és a férfiak egyenlő esélyeinek biztosítása érdekében. A Gemius kutatása szerint minden harmadik nő gondolja úgy, hogy sem a karrierben, sem a fizetés terén nem kezelik őket ugyanúgy, mint a férfi kollégákat. Bár általános jelenség, hogy az egyenlőtlenség jelenlétét a férfiak kevésbé érzékelik, Magyarországon mégis már minden negyedik férfi egyetért azzal, hogy nők és férfiak nem jutnak ugyanolyan esélyekhez a munkahelyeken. Ezen változtatna a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés, amelyhez tavaly több mint 120 cég csatlakozott, de az idén is már félszáz körül van azon vállalatok száma, amelyek vállalják, hogy nyilvánosságra hozzák, mit tesznek a két nem közötti esélyegyenlőség megteremtéséért.

A versenyképesség, a növekedés hatalmas tartalékát jelentik a képzett nők. A multinacionális cégek jó része – talán a nagy profitnyomás miatt is – erre egyre fogékonyabb, sokan önkéntes kvótákat is vállalnak a sokszínűségre. Ez általában a nemek közötti egészségesebb arányra vonatkozik, de kiterjedhet a korra, nemzetiségre is. A Prezinél például 26 országból jöttek a munkatársak, a nők aránya 31 százalék, de a vezetőknél már 37. Az eredmény: egy innovatív, inspiráló munkahely, nemzetközileg is elismert teljesítménnyel.

Hogy a nők foglalkoztatása bonyolultabb a gyermekvállalástól kezdve? Ez igaz, de a világ egyéb folyamatai is komplexebbé, bonyolultabbá válnak. De kezelhetők. Ma már ugyanis sokféle élethez igazodó működési modell létezik. Rugalmasság, innováció kell. Ám az nem tartozik a nyerő megoldások közé, ha a nőket – tudásuktól, képzettségüktől függetlenül – inkább kihagyják a döntéshozó körből. A politikusok sokszor ezt nem ismerik fel. Magyarországon biztosan nem.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.