BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
alapítvány

Matolcsy tudathasadása

2016.04.26., kedd 05:00

Tömegével mondanak fel az újságírók és a szerkesztők a Matolcsy György unokatestvéréhez köthető Vs.hu-nál azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított fél tucat alapítvány péntek este közzétette, eddig közel 600 millió forinttal támogatott az oldalon megjelent cikkeket, anélkül, hogy az olvasó tudta volna: azok szponzorált tartalmak.

Velük szemben Matolcsy és a jegybank számos vezetője még a helyén van. Úgy ítélik meg ugyanis, semmi közük sincs ahhoz, hogy az alapítványok mire fordítják az őket alapító MNB-től eddig kapott 260 milliárd forintot. Mondván, azok immár önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, függetlenek az alapítótól, ezért azt, hogy az alapítványok mit és kit mennyivel támogatnak, nem tudják befolyásolni.

Vajon milyen érzés lehetett az MNB-elnök Matolcsynak, amikor 2015. február 3-án szembesült azzal, hogy a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumát elnöklő Matolcsy 71,1 millió forintos támogatást szavaztatott meg a Vs.hu-t megjelentető (és az Origót tavaly év végén a Magyar Telekomtól megvásárló) New Wave Production Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-nek? Az is meglehet, hogy az MNB-elnök Matolcsy agyán átfutott, hogy azért ez talán mégsem helyes döntés. Ám ha így történt is, széttárhatta a kezét, mondván, úgysem tehetett volna semmit az ellen, hogy az MNB- (és kuratóriumi) elnök unokatestvére, Szemerey Tamás által tulajdonolt New Wave megkapja a több tízmilliós apanázst.

De ezek szerint korábban arra sem volt befolyása az MNB-elnök Matolcsynak, hogy az alapítványi kuratóriumi elnök Matolcsy 2014. január 30-án havi 750 ezer forint plusz áfáért megrendeljen az ugyancsak Szemerey érdekeltségében lévő BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft.-től elemzést a hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendekről. Noha nincs kizárva, hogy az MNB-elnök Matolcsy berzenkedett, hogy azért mégiscsak az általa 2013 márciusa óta irányított jegybank Magyarország messze legjobb kutató- és elemzőműhelye. Ám mit lehet tenni, ha azok a fránya törvények már csak ilyenek: ha az MNB odaadta a vagyont az alapítványoknak, akkor már nem lehet beleszólni, hogy azok azt mire költik.

Így tehetetlenül nézhette az MNB-elnök Matolcsy azt is, hogy a kuratóriumi elnök Matolcsy jó két éve úgy találta, azért mégiscsak az a legjobb, ha a jegybanktól kapott vagyon támogatásként ki nem osztott részét a Pallas Athéné Domus Animae állampapírokban tartja. Meglehet, az MNB-elnök Matolcsy előtt felsejlett, hogy az Európai Központi Bank nem találja-e majd tiltottnak ezt, mondván, egy jegybank még közvetve sem finanszírozhatja a költségvetést. Ám e gondolatot – ha volt ilyen – elhessegethette azzal, hogy az alapítványok teljesen függetlenek az őket alapító MNB-től.

Arra az ellentmondásra pedig a hatóságok eddig még nem figyeltek fel, hogy ha az MNB-től az alapítványoknak juttatott pénz közpénz (vagyis az adófizetők pénze), s az MNB és alapítványai nem is győzik hangsúlyozni, mennyire jogkövetők, és tiszteletben tartják a Kúria és az Alkotmánybíróság ezen döntését, akkor hogyhogy nincs beleszólásuk abba, hogy azt kinek és mire továbbítják.

Nem irigylem az MNB-vezetőket, akiket az MNB az alapítványok kuratóriumaiba delegált. Márpedig vannak szép számmal, miközben a törvény szerint az alapítványok ellenőrzésére hivatott felügyelőbizottságokat kivétel nélkül jegybanki potentátok alkotják (ami azt jelenti, hogy mégiscsak van ráhatása az MNB-nek az alapítványok döntéseire, azokat ha utólag is, de felülbírálhatják).

E tudathasadásos állapot csak egyfajta módon szüntethető meg: ha a jegybank a tőle valóban és bizonyítottan független szakemberekre cseréli le az alapítványok kuratóriumainak és felügyelőbizottságának tagjait. Ám hogy ezt az MNB önként meglépi, szinte egyáltalán nem tűnik valószínűnek. Most már csak az a kérdés: meddig tűri az alapítványok körüli egyre botrányosabb fejleményeket a jegybanktörvény első módosításánál Matolcsy által lépre csalt kormányfő?

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.