BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Benczédi Balázs

A Pannónia önként jelentkezett az MKB-ra 

Alaposan leinformálta a Pannónia Nyugdíjpénztár a Blue Robin és a Metis magántőkealapot, mielőtt beszállt volna velük az MKB Bankba – nyilatkozta a Világgazdaságnak a nyugdíjpénztár vagyonát kezelő cég vezére, Benczédi Balázs.
2016.07.04., hétfő 05:00

Hogyan került képbe az MKB Bank eladásánál a Pannónia Nyugdíjpénztár, hiszen befektetési korlátja alapján eleve csak kisebbségi tulajdonosként, konzorciumban lehetett vevő?

– A Pannónia CIG Alapkezelő, mint a Pannónia Nyugdíjpénztár kizárólagos külső vagyonkezelője, folyamatosan keresi a befektetési lehetőségeket, akár a tőzsdén kívül is. Az MKB értékesítése iránt az Euró­pai Bizottság 2015-ös kommünikéi alapján kezdtünk el érdeklődni. A részletes pályázati feltételek megismerése után lett világos, hogy kötelező érvényű ajánlatot alapvetően csak konzorciumban tehetünk. 

Az MKB-vevők felkutatásával megbízott amerikai JP Morgan mikor kereste meg önöket?

– Az első, érdeklődő levelünk után.

S eleve a Blue Robin Investments és a Metis magántőkealapokkal való együttes beszállást ajánlotta fel, vagy voltak más kombinációk is?

– A JP Morgan a pályázati feltételek alapján a nagyobb részesedést megvásárolni kívánó pályázókat „összekapcsolta” a kisebb részesedést megvásárolni kívánókkal. Aktív érdeklődést kizárólag az említett felek mutattak. Persze voltak más pályázóktól érdeklődő telefonok, de velük nem jutottunk messzebbre.

Mennyi idejük volt a befektetési lehetőség elfogadására?

– A teljes tranzakció méretéhez képest viszonylag gyors eljárás volt, de így is hónapok munkáját fektettük bele. Rengeteg adatot kellett feldolgozni, de miután szakmánkból adódóan rendelkezésre állnak az ehhez szükséges erőforrások, illetve foglalkoztunk már ilyen típusú befektetéssel, ezt meg tudtuk oldani. Ebben segített nekünk a Grant Thornton Pénzügyi Tanácsadó, mely az amerikai M&A piac top 3 szereplőjének egyike, valamint a BDO és a Kálmán és Kálmán Ügyvédi Iroda is.

Mielőtt döntöttek, mennyire informálták le a két magántőkealapot? Korábban hallottak róluk? Milyen forrásból tájékozódtak?

– Számos kérdést tettünk fel nekik, valamint természetesen igyekeztünk minden elérhető forrást felhasználni, megismerni. Ami persze nem mindig egyszerű, az ilyen típusú ügyleteknél azonban ez előfordul.

Mikor találkoztak először a két tulajdonostársukkal? Azonnal egymás tenyerébe csaptak, vagy voltak vitás pontok? Ha igen, ezek mire vonatkoztak?

– Az értékesítési eljárás második szakaszában találkoztunk először. Hosszú és hatékony tárgyalássorozatot követően alakult ki a konszenzus. Az első körben nyilvánvalóan magáról az ügyletről beszélgettünk és a közös pályázatról, a második körben pedig az együttműködés keretrendszerét határoztuk meg.

S nem bizonytalanították el önöket a két magántőkealapról megjelent sajtóhírek, azok beszállásának magyarországi fogadtatása?

– A Pannónia Nyugdíjpénztár mindig fokozott figyelmet fordít arra, hogy kik az üzleti partnerei. De a megítélésük nem a sajtóban megjelent feltételezéseken nyugszik.

Ön az egyetlen ismert személyiség a három tulajdonos képviselői közül. Nem tart attól, hogy a hazai piacon az utóbbi években kivívott befektetési, privát bankári nimbuszát, hitelességét veszélyezteti azzal, hogy a támadások kereszttüzébe került két magántőkealappal együtt lesz a Pannónia az MKB-ban tulajdonos?

– Köszönöm az elismerést, de nem értékelném túl magamat. Az ilyen típusú döntések a hosszú távú szakmai munkának szólnak. A prudenciális hozzáállásom továbbra is szilárd és egyértelmű. Azt gondolom, ez a befektetés inkább tovább segítheti szakmai pályámat, hiszen számos új és komoly kihívással nézek szembe. Nagyon hiszek benne.

A Metist kezelő Minerva Zrt. vezérigazgatója, Jaksa János a tranzakció zárását követő sajtótájékoztatón azt mondta, szeretnék, ha a 2019 végéig kötelezően végrehajtandó tőzsdei bevezetésig legalább az MKB-ba fektetett tőkéjük megtérülne. Ön viszont kijelentette, hogy a Pannónia mindig osztalékra és értéknövekedésre törekszik. Mi a véleménye erről az ellentmondásról, az hogyan oldható fel? 

– Szerintem nincs ellentmondás. Jaksa úr reményeivel mi is együtt tudunk érteni, hiszen ebben az esetben jelentős értéknövekedést látnánk.

És mennyi időre terveznek az MKB-ban? Mitől teszik függővé a kiszállásukat?

– Folyamatosan monitorozzuk minden befektetésünket, ebben az esetben is így lesz. Nincs konkrét befektetési időhorizont meghatározva, mint ahogy az sem, hogy a tőzsdére lépésnek milyen feltételei lesznek. Minden esélyünk megvan, hogy banki befektetésünk sikeres legyen, és néhány év múlva is így értékeljük.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.